Tarım Alt Havza Toplantısı

Türkiye Tarım Havzaları Üretimi ve Destekleme Modeli kapsamında il düzeyinde alt havza çalışmaları toplantısı yapıldı.

Tarım Alt Havza Toplantısı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, İl Müdür Yardımcısı Ahmet Turan Karaca, şube ve ilçe müdürleri ile Bakanlık konu uzmanları ve teknik personeller katıldı.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan Ali Selvi, Malatya’nın tarımsal durumu ve potansiyelinden bahsederek, “İlimizde ürün deseni kayısı üzerine teşekkül etmektedir. Kayısı hem ilimiz hem de ülkemiz ekonomisi için çok önemli bir ürün olmakla beraber ilimizde alternatif üretime de önem vermekteyiz. Bölgesel olarak yetişen farklı ve özel ürünlerimiz de mevcuttur. Örneğin Arapgir ‘de üzüm, Doğanşehir’de elma, Hekimhan’da ceviz, Yeşilyurt’ta kiraz gibi özel ve önemli ürün yetiştiriciliği de ilimizde gerçekleştirilmektedir. Ancak çiftçilerimizin büyük bölümü kayısı yetiştiriciliği yapmaktadır. Hayvancılık yapmakta olup, işletmesinin yakınında sulu arazisi olan çiftçilerimizin bu alanlarda yem bitkisi üretmek yerine bu alanlara kayısı dikip, yem bitkisi ihtiyacını başka illerden karşılamaya çalıştığını görüyoruz. Bu çiftçimizin rantabl bir hayvancılık yapması ve kar elde etmesi elbette beklenemez. Bakanlığımızca uygulanmakta olan Türkiye Tarım Havzaları Üretimi ve Destekleme Modeli kapsamında bölge ekolojisine uygun, ekonomik açıdan bölgeye katkı sağlayacak ürün deseni belirlenmesi amacıyla yapılan bu toplantıların hem bilgi paylaşımı ve hem de alternatif üretimlerle ilgili projelerin ortaya çıkmasında çok yararlı olacağına inanıyorum”dedi.

Toplantıda konu uzmanları Ziraat Mühendisleri Safiye Kaya, Tülay Kızılay, Salih Aydın, İlkay Çağlar ve Songül Günay tarafından sunumlarla bilgiler aktarıldı. Toplantı sonunda katılımcılarla bölge tarımının geliştirilmesi konusunda istişarelerde bulunuldu.
Kaynak: İHA