Kentsel Dönüşüm Projesi

Kırşehir - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Ekim ayında başlattığı Geri Dönüşüm Projesi kapsamında Kırşehir'de 5 binanın yıkımı için müracaat yapıldı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Şanser Duran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ekim ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle Kentsel Dönüşüm Projesi'nin başlatıldığını ifade ederek, Kırşehir'deki çalışmaların da o tarihten bugüne kadar sürdüğünü belirtti.

Projenin amacının, deprem güvenliği olmayan kamu ve şahıs binalarının yıkılarak dönüşümünün sağlanması olduğunu ifade eden Duran, Kırşehir'deki yıkılan ilk binanın Eski Doğumevi binası olduğunu dile getirdi.

Geri dönüşüm için halktan da 5 bina için müracaat olduğunu anlatan Duran, bunlardan 3'ünün yıkıldığını, diğerlerinin de yasal süreçlerden sonra aynı işleme tabi tutulacağını kaydetti.

Duran, "Biz bu projede yıkımdadan ziyade dönüşüm ifadesini kullanıyoruz. Dönüşümden önce veya dönüşümden sonra diyoruz Ekim ayından sonraki süreçte vatandaşlardan bize talepler oldu. Münferit talepler doğrultusunda dönüşüm faaliyetini sürdürüyoruz. 5 tane münferit binanın talebi oldu. Bunlar çok katlı binalar. İlk binamız Yenice mahallesindeki zemin artı 3 katlı olan bina yıkıldı. Yeniden yaplıyor. Yine, Terme caddesinde zemin artı 4 katlı binanın dönüşümüne başlandı. Bina yıkıldı. Temellerine başladılar. Bir tanede yığma bina var kent merkezinde yıkılan. Zemin artı 2 kat. Hılla yolunda da 2 tane bina var. Yavaş yavaş talepler geliyor" dedi.

Deprem güvenliği olmayan binaların geri dönüşümü için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın büyük destekleri olduğunu vurgulayan Duran, şu bilgileri verdi:

"Finansal desteklerimiz var. Bakanlığın anlaşmalı olduğu bankalardan faiz desteği var. Güçlendirme kredilerinde yıllık yüzde 4'e kadar, konut yapımına yüzde 3, işyeri yapımında yüzde 3'e kadar 2 yıl öndemesiz, azami 10 yıla kadar kredi desteği yapıyor Bakanlık. Yani bankanın verdiği kredinin faizinin yaklaşık yarısını Bakanlık karşılıyor. Yine kira yardımı var. Aylık 600 lirayı ve 18 aylık süreyi geçmeyecek şekilde kira yardımı var. Yıkım için Bakanlık kredi veriyor. 24 aya kadar metrekareye bin lira olarak. Bakanlığımız, bankalarla anlaşamayanlar için kendisi kredi verebiliyor. Yine bakanlık tespit kredileri veriyor. Binaların lisanslı firmalara tespitinin ücret mukabilinde yapılması ile ilgili."

Kaynak: AA