Ekmek ve Unda Yeni Dönem

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, buğday unu ve ekmekle ilgili yapılan yeni düzenlemelerin 01 Temmuz’dan itibaren zorunlu olarak uygulanacağını belirtti.

Ekmek ve Unda Yeni Dönem
Kamuoyunda bir süredir gündemde olan ekmek ve buğday unu ile ilgili düzenlemelerin tamamlanarak 02 Nisan 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandığını anımsatan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, “Buğday unu tebliğinde ekmeklik buğday unlarının özellikleri yeniden belirlenerek kül miktarı arttırılmıştır. Ekmeklik buğday unlarda kuru maddedeki yüzde kül miktarının en az 0,70 en çok 0,80 olması gerektiği, tam buğday unlarının kuru maddedeki yüzde kül miktarının ise en az 1,2 olarak üretilmesi hususunda düzenlemeler yapılmıştır. Ekmek ve ekmek çeşitlerinin özellikleri ile satış koşullarıyla ilgili düzenlemeler de yapılmıştır. Buna göre; Ekmek sadece 02 Nisan 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliğinde yer alan ekmeklik buğday unu veya tam buğday unlarından yapılacaktır. Tebliğde ekmeğin tanımı dışında bırakılan tam buğday ekmeği, tam buğday unlu ekmek, kepekli ekmek gibi ekmek çeşitlerinin ambalajlı olarak üretilmeleri durumunda 100 ila 250 gram arasındaki ağırlıklarda üretilmeyecektir.

Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerin ağırlık kontrolü amacı ile yapılan resmi denetimlerde, alınan numunelerin ortalama ağırlığı izin verilen ağırlığından en fazla yüzde 2 kadar eksik olacaktır” dedi.

Ekmek ve ekmek çeşitleri tebliği kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerin satış yerlerinde alıcının el değmesini engelleyecek şekilde ekmek dolabında veya tezgahında muhafaza edilerek gıda işletmecisinin kontrolünde satılacağını açıklayan Köksal, “Gıda işletmecisi, tüketicinin bu ürünleri eldiven ile almasını sağlayacaktır. Satış yerlerinde tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ekmek ve çeşitleri için; ekmek dolabında veya tezgâhında gıda mevzuatına uygun bir ambalaj malzemesi bulunduracaktır. Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerin satışa sunulduğu ekmek dolapları veya tezgâhları açıkta bırakılmayacak şekilde kapalı bir ortama konulacak ve zorunlu etiket bilgilerine ilave olarak ürünün net miktarının yer aldığı etiketin alıcının rahatlıkla görebileceği büyüklükte yer alması sağlanacaktır. Buğday unu ve ekmekle ilgili yapılan yeni düzenlemeler 01 Temmuz 2013 tarihinden itibaren zorunlu olarak uygulanacaktır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA