“Dil Devlet Olmanın Temelidir”

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Kültür Müdürlüğü'ne bağlı faaliyetlerini sürdüren Türkçe Topluluğuna üye öğrenciler tarafından “Türkçe Öğretmenlerinin Yetiştirilmesi ve Alan Sınavı” konulu konferans düzenlendi.

GAÜN Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen konferansa, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Özbay konuşmacı olarak katıldı. Dil ve dil eğitiminin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Özbay, bütün milletlerin dünyada dil eğitimine önem verdiğini söyledi.

Dilin bir milletin her şeyi olduğunu belirten Prof. Dr. Özbay, “Dil anlaşmamız, dil geçmişimiz, dil geleceğimiz, dil devlet olmanın temelidir. Bizde bir devletsek bizimde kuruluşumuzda Türkçenin yeri önemlidir. Bu nedenle Atatürk 15 Temmuz 1921’de Ankara’da bir maarif kongresi toplamıştır. Henüz savaş devam etmesine rağmen, Atatürk böyle bir ortamda Anadolu’da 250’den fazla öğretmeni Ankara’ya davet ederek kongre düzenliyor. Bu çok önemli bir olaydır. 250’den fazla öğretmenin öyle bir ortamda Ankara’ya gelmesi bile bir mucizedir” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Özbay, “Savaş kazanıldı, Cumhuriyet ilan edildi.

1 Mart 1923’te Türkiye Büyük Millet Meclisinde yaptığı konuşmada öğretmenlik mesleğinin önemini ve bu alanda yapılacak çalışmaları uzun uzun anlatmıştır. 1924’de ise hem orta tedrisat muallimleri kanunu kabul edilmiş, daha önce lise birinci devre şeklinde adlandırılan günümüzde ilköğretimin ikinci kademesi dediğimiz şekle dönüştürülmüştür.

İlk Türkçe programımızda 1924’de yayınlanmıştır” diye konuştu. Konferansın açılışında konuşan GAÜN Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kaan Büyükikiz, Türkçe öğretmenlerinin yetiştirilmesinin başlangıcının Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi çatısı altında organize edildiğini belirterek, bu organizasyonun yürütücülerinden birinin de Prof. Dr. Murat Özbay olduğunu söyledi.

Kaynak: İHA