‘Arap Baharı Sürecinde Türkiye ve Ortadoğu’ Paneli

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Şahin, İran’ın dini bir devlet olmadığını, dini devlet kılıfına bürünmüş bir Fars ulus devleti olduğunu ileri sürdü.

‘Arap Baharı Sürecinde Türkiye ve Ortadoğu’  Paneli
Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından Çukurova Üniversitesi Akif Kansu Toplantı Salonu’nda ‘Arap Baharı Sürecinde Türkiye ve Ortadoğu’ adlı panel düzenlendi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, önemli bir süreçten geçilmekte olduğunu ifade ederek, “Ortadoğu bölgesinde yönetimlerin ve siyasal rejimlerin değişmekte olduğunu gözlemlemekteyiz. Bu değişimlerin bölge ülkelerine ekonomik, sosyal ve güvenlik bakımından etkileri de gözlenmektedir” dedi.

“İRAN’IN FARS ULUS DEVLETİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”
Panelin konuşmacısı Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Şahin, İran’ın dini bir devlet olduğuna inanmayanlardan olduğuna dikkat çekerek, “Dini devlet kılıfına bürünmüş bir Fars ulus devleti olduğunu düşünenlerdenim. Uygulamaya baktığınızda da bunu görebilirsiniz” şeklinde konuştu.

İran’ın, Esad’ın ayakta kalmasını kendisi için varlık sebebi olarak gördüğünü savunan Şahin, Suriye’deki Esad yönetiminin de İran’ı rejimin temsilcisi olarak gördüğünü söyledi.

ARAP ÜLKELERİ TURİZMDE GELİŞMİŞ ÜLKELER
Arap Ülkelerindeki iş ve işsizlik sorununa değinen Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) Daire Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mesut Özcan ise şunları söyledi:

“Küresel ekonomik krizin bölgeye yönelik yansımalarıyla beraber bu ülkelerde bazı sorunlar ortaya çıktı çünkü Arap ülkelerinin geneline baktığımız zaman buralardaki işsizlikle ilgili sorunlar sonucunda pek çok insan dünyanın farklı yerlerinden çalışmak için getirilebiliyor. Aynı zamanda bu ülkelerin sanayide çok fazla güçlü olmaması nedeniyle turizm üzerinden büyük ölçüde ekonomilerini destekliyorlar”
Panel, Çukurova Üniversitesi Dış İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Arıkan, SAM Daire Başkanı Prof. Dr. Bülent Aras, Doç. Dr. Şaban Kardaş’ın konuşmalarıyla devam etti.
Kaynak: İHA