Yozgat Belediyesinde Toplu Sözleşme

Yozgat - Yozgat Belediyesi ile Hizmet-İş Sendikası arasında toplu sözleşme imzalandı.

Hak-İş Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, Yozgat Belediyesi Bilal Şahin Sosyal Tesisleri'ndeki toplu iş sözleşmesi imza töreninden önce yaptığı konuşmada, Yozgat’ın örnek ve güzel bir şehir olduğunu belirterek, kentte sendika olarak zaman zaman sıkıntılarla karşılaştıklarını ancak hiçbir zaman vatandaşlarla sorun yaşamadıklarını söyledi.

Türkiye’deki belediyelerde kadrolu işçi sayısı azalırken, taşeron işçilerin her geçen gün arttığına dikkati çeken Arslan, şunları kaydetti:

“Bu arkadaşlarımızın toplu sözleşme kapsamına alınması, toplu sözleşme haklarından yararlanması, onların da belediye hizmetlerinden kadrolu işçiler gibi yararlanması için çabamız devam ediyor. Türkiye’nin gerçeklerini biliyoruz. Türkiye’nin şartlarının farkındayız. Ama büyüyen gelişen, 500 milyar dolar ihracatı, kişi başına 20 bin dolar geliri hedefleyen bir Türkiye’de insan haklarına aykırı Türkiye’nin çalışma mevzuatına aykırı adaletsiz bir sistemi önümüze getiren taşeron uygulamalarına insani bir boyut katmamız gerekiyor. Bu insanların belediye hizmetlerinde çalışırken bir kısım taleplerinin mutlaka düzeltilmesi gerekiyor. “

“Çatışma olmadan, birbirimizi hırpalamadan asgari müştereklerde anlaşarak, uzlaşarak ve sendikacılığı işçi işveren ilişkilerini çatışma alanından, uzlaşma alanına çekmemiz gerekiyor” diyen Arslan şöyle devam etti:

“Hak–İş’in bu ilkesi bizi büyütür. Ama ülkede çatışmadan beslenen ideolojik kavgalardan beslenen işçi işveren ilişkilerine birbirini yenmek, birbirini hırpalamak alanında değerlendirenler küçülmeye devam ediyorlar. Ne yazık ki son günlerde çok önemli konularda sendikacılık faaliyeti çok büyük bir yara almıştır ÇAYKUR işletmelerinde 10 bin civarında çalışan işçi adına toplu görüşmelerde uzlaşmazlık çıkmıştır. Sendika grev kararı almıştır. Maalesef 10 bin işçiden 100 kişi bile greve katılmamıştır. Bunu hep beraber sorgulamamız gerekiyor. Ne yazık ki Türkiye’nin en büyük kamu işletmelerinden birisi olan ÇAYKUR’da büyük bir hezimet yaşanmıştır. Bunun nedeni sendikanın meseleleri çok iyi tahlil edememesidir. Grevi amaç haline dönüştürüp bir siyasal hesaplaşmayı bir ideolojik kavgayı işçiler üzerinde yapmayı niyetlenmesi işçiler açısından kabul görmemiştir.”

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer de belediye olarak olmaz denilen birçok işin üstesinden geldiklerini anlatarak, “Konuşmalarımda özel sohbetlerimde özellikle emekçi demeyi tercih ediyorum. Çünkü emek kavramı sadece siyasi bir görüşe mensup kişilerin tekelinde değildir. İşçi hakkı diyerek kırıp dökmek sendikacılık değildir. Bugüne kadar Hak-İş hiçbir oluşum içinde olmamıştır. Hak-İş’in bu yapıcı ve birleştirici tavrını yürekten kutluyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Yozgat Belediyesi ve Hizmet İş Sendikası arasında 131 işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme imzalandı.

Kaynak: AA