Mezuniyet Töreninde İş Teklifi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ‘2012-2013 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni’nde konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, yeni mezun gençlere iş teklifinde bulunarak, “Bakanlığımızın siz mezun gençlere yönelik tekno girişim sermaye desteği var.

Mezuniyet Töreninde İş Teklifi
Buraya proje üretir ve ürettiğiniz projede kabul görürse hem maaşa geçiyor, hem de 100 bin TL destek alıyorsunuz” dedi.

AKÜ 2012-2013 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni AKÜ Ahmet Necdet Sezer Kampusü (ANS) Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Törene katılan gençler, üniversiteden mezun olmanın coşkusu ile birlikte hayatı atılmanın da heyecanını yaşadılar. Törene katılan aileler ise çocuklarının mezuniyet sevincine ortak olurken, aynı zamanda da onların haklı gururunu yaşadılar.

Zaman zaman duygulu anların yaşandığı törenin açılış konuşmasını yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, 2012-2013 yılı akademik yılı sonunda 4 bin 89’u lisans, 7 bin 191’i önlisans düzeyinde olmak üzere toplamda ise 11 bin 280 öğrencinin mezun olduğunu söyledi.

Günümüz dünyasında yaşanan hızlı değişim ve dönüşümlerin, bilginin üretimi, kullanılması ve aktarılmasını önemli hale getirdiğini anlatan Rektör Solak, “Bilgi üretim ve bilgiye erişim süreçlerinde ki hızlı gelişmeler, bilgi üretiminde yol alan kurumların değişmesine ve bilgi üretim süreçlerinin, yeni koşullara uygun hale gelmesine yol açmıştır. Bu alanda AKÜ kaliteye ve bilgiye dayalı bir öğrenme ortamı sunan, bölgenin ve ülkenin kalkınmasına gerekli katkıyı sağlayan bir üniversite olarak çalışmaktadır” diye konuştu.

Konuşmasında yeni mezun gençlere nasihatlerde de bulunmayı da ihmal etmeyen Rektör Solak, şöyle konuştu:
“Mezuniyet, geleceği hazırlanmakla geçen bir dönemin sonu ve kazanımlarınızı kullanarak üretken olacağınız yeni bir yaşamın başlangıcıdır. Bir üniversite mezunu olarak alacağınız diploma, eğitim aldığınız alanla ilgili her şeyi bildiğinizin ve yapabileceğinizin garantisi değildir. Diploma sizin belirli bir sürede, belirli bilgileri aldığınızı gösteren bil belgedir. Bilme ve yapabilme konusunda ki tek garanti sizsiniz.

İŞ TEKLİFİNİ ÖNCE SİZE YAPIYORUM
Mezuniyet töreninde konuşan ve gençlere daha mezun oldukları ilk gün iş teklifinde bulunarak onlara güzel bir sürpriz yapan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Türkiye’ye yeni girişimciler kazandırmak amacı ile başlattığı ‘tekno girişim sermaye desteği’ne proje üretmeye çağırdı. Aslan, gençlere sunduğu iş teklifi hakkında şunları söyledi:
“Siz şimdi çok güzel bir günde, ama yarından itibaren başladığınızda ekmek derdine düşeceksiniz. Bekar olanlar bu derdi biraz daha az çekecekler, ama evli olanlar diyecekler ki eve ekmek lazım, bunun için de iş lazım. Bu epey zaman dilimidir neden? Çünkü sadece buradan değil Türkiye’de 172 üniversiteden mezun olan insanlar var, bu muazzam bir rakam yapıyor. Şimdi ben size iş teklifi yapıyorum, önce sizden başlıyorum. O teklif ettiğim işte bakanlığımızın siz mezun gençlere proje karşılığında temin ettiği bir bedeldir. Buna tekno girişim sermaye desteği deniliyor. Eğer buna müracaat ederseniz önce bir proje hazırlayıp, daha sonra bakanlığımız sunacaksınız ve o projeyi bakanlığımızdaki hocalarımız değerlendirecek. Bunun iki tarafı bir tarafı maaşa geçmiş olacaksınız, diğer tarafı ise Türkiye’ye genç girişimciler kazandırmış olacaksınız. Bu destek 100 bin TL’dir ve herhangi bir karşılığı yoktur. Bazıları buna bilimsel araştırma diyor, bazıları ise bu paraları batırmak için veriyorsunuz diyorlar. Ama bakanımızın tabiri ile ‘batacaksa eğer bu yolda, öğrenme yolunda, bir icat yolunda batsın’ diyor.”
GENÇLER KEPLERİNİ GELECEKLERİ İÇİN ATTI
Konuşmaların ardından, sahneye çıkan AKÜ’ye bağlı fakülte ve yüksekokulları derece ile bitiren, 1.,2. ve 3. olan öğrencilere belgeleri ve hediyeleri protokol üyeleri tarafından verilirken, ardından öğrenci ve ailelerin tören boyunca bekledikleri kep atma kısmına geçildi. Gençler 10’dan geriye doğru sayarak keplerini hep birlikte havaya atarak mezuniyetin coşkusunu doyasıya yaşadılar.
Kaynak: İHA