Kırım Türkleri Tepreşte Buluşacak

Yalova'nın Çiftlikköy Belediyesi tarafından Gacık Deresi yanında spor tesislerinin bulunduğu alana yaptırılan parka Kırım Türklerinin milli önderi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun ismi veriliyor.

Parka ayrıca Kırımoğlu için bir de anıt yapıldı.
Geçtiğimiz yıllarda hizmete açılan Çiftlik Mahallesi’ndeki parka belediye meclis kararıyla Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun ismi verildi.

Parka Kırımoğlu’nun bağımsızlık mücadelesi ile Çiftlikköy ve Kırım arasındaki tarihi bağları temsil eden bir de anıt yaptırıldı. Kaidesine oturtulan anıt pazar günü yapılacak törenle açılacak. Törene Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı ve Ukrayna Parlamentosu Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu da katılacak.

3 Haziran Pazar günü saat 13:00’de yapılacak açılışla anıtın hizmete gireceğini ve parkın adının değişeceğini belirten Başkan Dağ, “Sayın Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nu Çiftlikköy’de ağırlamaktan gurur ve mutluluk duyacağız. Çiftlikköy’ün bugünlere gelmesinde Kırım’dan gelen vatandaşlarımızın çok büyük emekleri var. Her zaman için onların yanındayız” diye konuştu.

Öte yandan Marmara’daki Kırım Türkleri, aynı gün Yalova’daki TİGEM tesisleri 3. kapıda yapılacak tepreşte buluşacak. Kırım Türklerinin geleneksel bahar bayramı olan tepreşe Yalova’nın dışında Edirne, Tekirdağ, Çorlu, İstanbul, Gebze, İzmit, Eskişehir, Bursa, Bandırma ve Balıkesir’den de Tatarlar katılacak.

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yalova Şubesi Başkanı Zeki Ertürk, saat 13:00’te başlayacak tepreşte Kırımoğlu’nu ağırlayacaklarını söyledi.

Tepreşte Kırım Türklerine has çiğbörek (şibörek), cantık, köbete gibi yiyecekler dağıtılacağını, Romanya’dan gelen halk dansları ekibinin de gösteriler yapacağını kaydeden Ertürk, “Bütün Marmara’daki Kırım Türklerini Yalova’da ağırlayacağız. Tepreşimize Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu da katılacak. Ayrıca geleneksel kuşak güreşlerimiz de yapılacak. Belediye meclisimiz Kırımoğlu’nun ismini Çiftlikköy’de bir parka vererek bizleri çok duygulandırdı. Kendilerine teşekkür ediyoruz" dedi.

KIRIMOĞLU KİMDİR?
Vatanı Kırım’dan 18 Mayıs 1944 yılında henüz 6 aylıkken sürülen Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, ömrünü hem kendi halkının, hem de haksızlığa uğramış bütün halkların hakları ve demokrasi mücadelesine adadı. Her zaman teröre karşı çıktı ve daima barışçı metotlarla mücadelesini sürdürdü. Sovyetler Birliği’nde fikirlerinden dolayı 7 kez mahkum edildi, 15 yılını hapis ve çalışma kamplarında geçirdi. 1989 yılından itibaren Kırım Tatarlarının vatanlarına dönüşüne önderlik etti. 1998 Birleşmiş Milletler Dr. Nansen Ödülü’ne layık görüldü.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı ve Ukrayna Parlamentosu milletvekilidir.
Kaynak: İHA