"Bosna Hersek" Paneli

Afyonkarahisar - Şerif Patkoviç, Afyonkarahisar'da "Bosna Hersek" konulu panele katıldı. Milli Türk Talebe Birliği ile İHH İnsani Yardım Vakfı Afyonkarahisar şubelerince düzenlenen panel, İstiklal Marşı ve Bosna Hersek marşının okunmasıyla başladı.

Bosna Hersek ile Aliya İzzetbegoviç'i anlatan Şerif Patkoviç, Bosna Hersek'in yüreklerde olduğunu belirterek, "Eğer, Bosna'yı haritada aramaya kalksanız, onu haritada zor bulursunuz. Bosna'yı haritalarda aramayın. Bosna'yı kendi kalplerinizde ararsanız o zaman Türkiye'nin her yerinde bulabilirsiniz" dedi.

"Biz kardeşiz" diyen Patkoviç, dünyada hiç kimsenin kimseden büyük ya da küçük değil, herkesin eşit ve kardeş olduğunu belirtti.

"Başkan olabilirsin, başkomutan olabilirsin ama her şeyden önce insan olmalısın" ifadesini kullanan Patkoviç, bunun hesaba katılmasıyla, Aliya İzzetbekoviç'in insanlar tarafından neden çok sevildiğinin anlaşılacağını aktardı.

İzzetbegoviç'in, hayatını tamamen bir ideolojiye harcadığına dikkati çeken Patkoviç, şunları söyledi:

"Bir zamanlar, biz bir çatışmaya katıldık. Orayı da asker arkadaşlar ve rahmetli Cumhurbaşkanımızla gezdik. O gün önemli bir misafirimiz vardı ve özel bir yemek hazırlamak istedik. Oturduk ve gördük ki Cumhurbaşkanımız yemek yemiyor. Cumhurbaşkanımıza sorduk, 'Başka bir şey getirelim mi, herhalde yemeği beğenmediniz? ''Yok, getirmenize gerek yok' Bana sadece bu cevabı verdi. 'Bütün askerlerimiz aynı yemeği yiyor mu?' dedi.

'Evet yiyorlar' dedik. O sonra yemeye başladı.

Bana bir ricada bulundu, dedi ki, 'Bir kuru soğan alabilir miyim?' Onu da etle birlikte yemeyi severdi. O, hayatını tamamen ideolojiye harcayan bir Cumhurbaşkanı. Onun ideolojisi, bütün balkanlardaki müslümanların sorunu nasıl çözülebilirdi. Tabii ki oradaki müslümanlar hep baskı altında kaldı. Bu baskı, nereden geldiğini unutturma baskısıydı. Sohbet ettiğimizde Cumhurbaşkanımıza soruyorduk. 'Savaştan önceki dönem ve şu anda bizim bulunduğumuz savaş dönemi, sizin için hangisi daha zor.' Bize şöyle cevap verirdi. 'Bugün bana biraz daha kolay geliyor, tabii ki savaş devam ediyor. Kimin nerede, kim kiminle mücaele ediyor görüyoruz.' 'Biz kimiz?' sorusunu kendimize sürekli soruyoruz, 'Neyiz, hangi ideolojinin peşindeyiz?' Cumhurbaşkanımız baskı yapanlara kızmadı. O, halkı ve devlet ideolojisi için mücadele ediyordu. Genelde insanlar onu zayıf olarak görüyordu, sert olarak anlamıyorlardı. Ama Cumhurbaşkanımızın çok katı prensipleri vardı ve onlardan asla vazgeçmezdi. Bunları unutmayın. Dini mücadele, halk ve devlet konusunda asla pazarlık yapmazdı."

Patkoviç, konuşmasının sonunda Aliya İzzetbegoviç ve şehitleri de selamdı. Patkoviç'in "tekbir" diye seslenince, salonu dolduranlar, "Allahüekber" diyerek ses verdi.

Panele, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Sırbistan Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Davud Nuriler, İzmir Bosna Sancak Derneği Başkanı Abdullah Gül, İHH İnsani Yardım Vakfı Kurumsal İlişkiler Ankara Koordinatörü Mukaddder Tanoviç, AK Parti Afyonkarahisar İl Başkanı Mehmet Zeybek, İHH İnsani Yardım Vakfı gönüllüleri, Milli Türk Talebe Birliği üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA