Tbmm Genel Kurulu

TBMM - AK Parti Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu, "Darbe ortamının artık olmadığına inananlardan değilim. Sivilleşme, demokratikleşme adına daha epey yol katetmemiz gerekecektir” dedi.

TBMM Başkanvekili Meral Akşener başkanlığında toplanan Meclis Genel Kurulu'nda, üç milletvekili gündemdışı söz aldı.

Yavilioğlu, 27 Mayıs 1960 darbesine ilişkin yaptığı gündemdışı konuşmada, darbecilerin bir başbakan ve iki bakan astığını anımsattı.

İdamların, siyasetçilerin düşünce ve eylemlerine sınır koyduğunu belirten Yavilioğlu, uzun yıllar bir çok siyasetçinin o psikolojik sınırı aşamadığını savundu.

Yavilioğlu, 1960 darbesiyle hak ve özgürlüklerin sınırlanmaya başlandığını, TSK'nın, milli güvenlik kavramının içeriği nedeniyle yurt dışından çok yurt içini görev alanı ilan ettiğini, 1980 sonrası bu vurgunun daha da güçlendiğini vurguladı.

Darbelerin sınıf mağduriyetinin olmadığını dile getiren Yavilioğlu, “Mağdur olan bütün halktır. Bu mağduriyet 1960 darbesiyle başladı.

Darbeleri Araştırma Komisyonu, bir rapor hazırladı, o raporun sonuç ve öneriler bölümü, bütün partilerce dikkate alınması ve ivedilikle uygulanması gerekir. Darbe ortamının artık olmadığına inananlardan değilim. Sivilleşme, demokratikleşme adına daha epey yol katetmemiz gerekecektir” dedi.

MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, Iğdır'ın il oluşunun yıldönümü dolayısıyla gündemdışı yaptığı konuşmada,AK Parti iktidarının, son 10 yılda Iğdır'a bir hizmetinin bulunmadığını savundu.

“Iğdır il oldu ama el gibi baktınız. Niye el gibi görüyorsunuz da 76. il olarak görmüyorsunuz?” diye soran Oğan, Iğdır'ın, “3 ülkeye sınır olan tek iliz, biz el değiliz, bu vatanın en değerli köşeleri, en stratejik illerinden biriyiz” diye haykırdığını söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da gündemdışı konuşmasında İstanbul'un Şile ilçesinin sorunlarını dile getirdi. Tanal, ilçenin devlet hastanesinde yeteri kadar doktor, ekipman, yoğun bakım ünitesi bulunmadığını kaydetti.

Kaynak: AA