Hastanede "sessiz" Dönem

İzmir - Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi "Engelsiz Hastane" adlı proje kapsamında işitme engellilere işaret dili ile hizmet vermeye başladı.

Hastane Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Akbulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fiziksel ve zihinsel engelliler ile yaşlıların sağlık hizmeti alırken, ulaşımlarından yönlendirilmelerine bir çok zorlukla karşılaştıklarını belirtti.

Engellilerin sağlık hizmeti alımı sırasında karşılaştıkları zorlukları azaltmak için çalışma başlattılarını anlatan Gökhan Akbulut, gelişmiş ülkelerdeki sağlık hizmetlerini incelediklerini, dünya literatürünü taradıklarını ve İzmir'deki engelli derneklerinin görüşlerine başvurduklarını bildirdi.

Araştırma sonucunda "Engelsiz Hastane" adlı projeyi hazırladıklarını söyleyen Akbulut, ilk adım olarak personelin engellilerle iletişim kurabilmeleri için eğitim vererdiklerini dile getirdi.

Personelin engelli hastaya bakış açısını değiştirmek istediklerini ifade eden Gökhan Akbulut, "Engelli vatandaşa yaklaşım, iletişim şekli gibi konuları eğitim sırasında ele aldık. Personelimiz engelli vatandaşı nasıl tutması, onunla nasıl konuşması gerektiğini öğrendi. İlk etapta önemli olan personelimizin bilinçlenmesiydi" dedi.

-İkinci adım işaret dili

Projenin ikinci bölümünde personele işaret dili öğretildiğine değinen Gökhan Akbulut, "Birçok çalışma grubu oluşturuldu ve bir grup da görme engelliler için işaret dili eğitimi aldı. Hastane personelimiz 24 saat süresince işitme engellilerle iletişim kurabilecek, derdini daha rahat anlatacak" dedi.

Personelin, işaret dili ile öncelikle karşılama birimi ve acil serviste hizmet vereceğini dile getiren Akbulut, işitme engellilere yönelik hizmeti hastanede yaygınlaştıracaklarını anlattı.

Engelsiz Hastane çalışmaları kapsamında, hastanede görme engellilere yönelik de sesli yönlendirme cihazları ile hizmet vereceklerini söyleyen Gökhan Akbulut, hastane kaldırımları ve tuvaletlerinin fiziksel engellilerin kullanımına uygun hale getirildiğini bildirdi.

Engellilere yönelik sağlık hizmetlerine yeni bir bakış açısı getirmeyi hedeflediklerine işaret eden Gökhan Akbulut, "İnsanların başka sorunları olduğunu düşünebilmeli ve kendimizi onların yerine koyabilmeliyiz. Biz de engelli derneklerinin görüşleri doğrultusunda hareket ediyor ve hastanemizi buna göre düzenliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA