Diyarbakır'daki Kck Davası

Diyarbakır - Diyarbakır'da, terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya ilişkin 98'i tutuklu 175 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuklu 27 sanık hazır bulundu. Diğer tutuklu sanıklar ise mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.

Mahkeme başkanı duruşmada, tutuklu sanıklardan Alican Önlü ile ilgili delil ikamesini okuyarak savunma yapması için söz verdi.

Mahkeme başkanı hazırlanan iddianamede sanık Altun hakkında "X", "Mercek" ve "Papatya" isimli gizli tanıkların belediyeye personel alma konusunda talimatlarda bulunduğu ve örgüte para aktarılması için personellerin maaşından kesintiye gidildiği yönünde beyanlarının olduğunu aktardı.

Sanık Altun, tercümanı aracılığıyla Kürtçe'nin Zazaca lehçesinde yaptığı savunmasında, gizli tanık ifadelerinin somut hiçbir dayanağının olmadığını öne sürerek, tahliye talebinde bulundu.

Sanık avukatlarından Feride Laçin ise müvekkili hakkında beyanları olan gizli tanık ifadelerinin hepsinin kopyala-yapıştır misali hazırlandığını ileri sürerek, "Ortam dinlemesi, ses analizi ve telefon kayıtları sağlıklı bir şekilde iddianameye sunulmamış. Hazırlanan iddianameyi incelediğimizde telefon kayıtları cımbızla alınarak birleştirilmiş. Tüm telefon kayıtları dosyadan çıkarılmalıdır. Ses analizi tekrardan yapılmalıdır. Müvekkilim hakkında isnat edilen suçlamaları kabul etmiyorum. Bu nedenle tahliyesini talep ediyorum" dedi.

Sanık avukatlarının tahliyeye ilişkin taleplerinin ardından mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

-İstenen cezalar-

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, bağımsız milletvekili seçilen Selma Irmak ve Kemal Aktaş ile Yüksek seçim Kurulu tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle'nin de arasında bulunduğu 98'i tutuklu 175 sanık hakkında, "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak", "Terör örgütü üyesi ve yöneticisi olmak" ve "Terör örgütüne yardım ve yataklık etmek" suçlarından 15 yıldan, ağırlaştırılmış müebbete kadar değişen hapis cezaları isteniyor.

Kaynak: AA