Diyarbakır'da "11. Kadın Buluşması"

Diyarbakır - Hazar Eğitim ve Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ayla Kerimoğlu, "Barışı susarak değil konuşarak, yüzleşerek ve helalleşerek inşa edeceğiz" dedi.

Hazar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneğince The Green Park Otel'de "Ortak Geleceğimizin İnşasında Buluşan Kadınlar" temasıyla önceki gün düzenlenen 11. Kadın Buluşması, Dernek Başkanı Kerimoğlu'nun kapanış konuşmasıyla sona erdi. Kerimoğlu, barış sürecinin önemine dikkati çekerek, "Bu süreç başladığından beri çocuklarımız artık birbirini vurmuyor. Akil insan heyetleri yurdun dört bir yanını dolaşıyor, pek çok insan bu sürece bütün gücüyle destek veriyor" diye konuştu.

Çözüm sürecine daha çok kadının elinin değmesi, duyarlılığının artması için 11. Kadın Buluşması'nı Diyarbakır’da düzenlediklerini anımsatan Kerimoğlu, 81 ilden gelen 300’den fazla katılımcı ile gerçekleştirdikleri buluşmada, “Ortak Geleceğimizin İnşası” teması üzerine konuştuklarını söyledi.

-"Biz kadınlar bu işe talibiz"

Kerimoğlu,iki gün süreyle birbirlerini dinlemeye, duymaya ve anlamaya çalıştıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"İki gün boyunca, Takuhi Tovmasyan'ın güzel deyişiyle, 'birbirimizin ayağındaki dikeni çıkara çıkara' yol almamız gerektiğini, kalıcı ve sürdürülebilir bir barışı ancak bu şekilde inşa edebileceğimizi idrak ettik. Erkek egemen siyaset diliyle barış ikliminin oluşturulamayacağını, mağduriyetler arasında bir hiyerarşi kurulamayacağını, 'ben bu mağduriyeti yaşarken sen neredeydin?' diye birbirimizi suçlamanın asıl mağdur edeni gözden kaçırmamıza sebep olduğunu, doğru tespit yapmanın doğru pozisyon almak anlamına gelmediğini öğrendik."

Çözüm sürecine herkesin destek vermesi gerektiğini anlatan Kerimoğlu, şöyle devam etti:

"Barış sürecinin aktörleri, tarafları sadece Türkler ve Kürtler değildir, bu coğrafyada ayrımcılığa, haksızlığa, adaletsizliğe ve zulme uğrayan her insan, her din, her kimlik barış sürecinin doğal aktörü sayılmalıdır ve buna dahil edilmelidir. Çözüm için irade koymak ne kadar önemli bir işse, bu çözümü sürdürülebilir ve kalıcı bir şekilde inşa etmek de öylesine önemli, çaba ve hassasiyet gerektiren bir iştir; Biz kadınlar bu işe talibiz, bu işin başındayız, takipçisiyiz. Barışı susarak değil konuşarak, yüzleşerek ve helalleşerek inşa edeceğiz. Bütün kadınları sürece destek vermeye, dayanışmaya çağırıyoruz."

Kadın buluşması, katılımcıların toplu fotoğraf çektirmesiyle sona erdi.

Kaynak: AA