Tayvan'ın Ankara Büyükelçisi Chen, Çorum'da

Çorum -Tayvan'ın Ankara Büyükelçisi James Chen, yapılacak işbirliğiyle Türkiye ve Tayvan arasındaki bağları her alanda daha ileriye taşımayı hedeflediklerini söyledi.

TBMM İdare Amiri ve AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu'nun daveti üzerine eşi Maria Peng ile Çorum'a gelen Chen, ilk olarak Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal'ı ziyaret etti.

Kentin ekonomik ve sanayi yapısı hakkında Chen'e bilgi veren Başaranhıncal, "Anadolu Kaplanı" adıyla anılan Çorum'un, Anadolu'nun önde gelen sanayi şehirlerinden biri olduğunu söyledi.

Tayvan'ın 2012 yılında Türkiye'ye 2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğine ancak Türkiye'nin Tayvan'a sadece 120 milyon dolarlık ihracat yapabildiğine dikkati çeken Başaranhıncal, "İki ülke arasındaki ticari ilişkiler artırılırken, ithalat ile ihracat arasındaki bu dengesizlik mutlaka düzeltilmelidir. İnşallah bu ziyaret iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcı olur" dedi.

Organize sanayi bölgesindeki bazı üretim tesislerini ziyaret eden Chen, firmaların üretim, pazarlama ve yapıları hakkında bilgi aldı. Daha sonra İskilip ilçesine giden Chen, tarihi ayakkabıcılar ve semerciler arastaları ile Bedri Rahmi Eyüpoğlu Sürekli Sergi Salonu, Çatalkara Kültür ve Sanat Evi ile Yazmalı Konak'ı gezdi.

Çorum ziyaretiyle ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulunan Chen, kentin sanayi yapısı ve turizm potansiyelinden etkilendiğini söyledi.

İki ülkenin sahip olduğu kültürlerin benzediğini dile getiren Chen, "İki ülke arasında yapılacak işbirlikleriyle Türkiye ve Tayvan arasındaki bağları her alanda daha ileriye taşımayı hedefliyoruz. Ticaretin yanı sıra turizm alanında çalışma yapılabilir. Ülkemizden her yıl çok sayıda turist Avrupa ülkelerine gidiyor. Neden Çorum'a da gelmesinler? Biz de Çorum'dan turist bekleriz. Ülkemiz turistler için vize istemiyor" diye konuştu.

Eylül ayında Tayvan'da ticaret fuarı yapılacağını belirten Chen, fuara Çorumlu sanayici ve turizmcilerin de katılmasının, işbirğiliklernleri için yararlı olacağını kaydetti.

Chen ve eşi, Boğazkale ve Alacahöyük ören yerlerini ziyaret ettikten sonra kentten ayrılacak.

Kaynak: AA