Taş Ocağı İşletmecisi Bayan Kepçe Operatörü Sertifikas Aldı

Uşak - Kütahya'da taş ocağı işletmeciliği yapan kadın, iş maliyeti ve verimini arttırmak amacıyla kepçe operatörü oldu.

Uşak'ta açılan kepçe operatörlüğü eğitimlerini tamamlayan ve yazılı, mülatak, uygulama sınavlarına giren 33 yaşındaki Berna Yaran, üç sınavdan da 90 puan ve üzeri not alarak operatörlük sertifikasını aldı.

AA muhabirinin görüştüğü Yaran, işletmede yüksek lisans, inşaat teknikerliği ve muhasebede lisans eğitimlerini tamamladığını, daha sonra ablası ve eniştesiyle birlikte 3 yıl önce taş ocağı işletmeciliğine başladıklarını bildirdi.

Ocakta çalışırken, iş makineleri operatörü ihtiyacıyla sıkça karşılaştıklarını ifade eden Yaran, bu sorunu aşmaya karar vererek, kurs araştırması yaptığını ve Uşak'ta operatörlük belgesini almayı başardığından mutlu oduğunu söyledi.

Maliyet ve iş verimliliğini göz önünde bulundurarak bu belgeyi almaya karar verdiğini belirten Yaran, iş yerinde operatörlük de yapacağını söyledi.

Türkiye'de başka kadın operatörün olup olmadığını bilmediğini aktaran Berna Yaran, iş makinesi kullanmanın alışma döneminin ardından kolay olduğunu belirterek, "Ben keyif alarak bu işi yapıyorum. İş makinesi operatörlüğü de, dikkat ve önem isteyen, hassas bir iş. Bu işi iyi yapacağıma inanıyorum. Kadınların da istemeleri halinde, her işi yapacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Yaran, kepçe operatörlüğünün ardından, forklif ve silindir kullanımını da öğreneceğini ifade etti.

Kursu düzenleyer özel şirket yetkilisi Mustafa Aslan da, ilk kez bir bayanın kursa katıldığını ve erkek kursiyerler gibi başarılı olduğunu söyledi.

İş makinesi operatörlüğüne ilginin her geçen gün arttığını bildiren Aslan, "Sertifikasız iş makinesi kullanmak, hem doğru değil, hem de yasal değil. Mutlaka eğitim ve sertifika almaları gerekiyor.

Sertifikasız iş makinası kulalndırmak yasal değil. Bu nedenle iş makinası kulanan kişiler mutlaka eğitimden geçmeli. Berna Yaman eğitimlere katıldı ve bu gün kapçe kunnabiliyor. Bayanları eğitim almaya çağırıyoruz" dedi.

Kaynak: AA