İspanya'da Eta'nın Silahlı Eylemleri Bırakması

Madrid - AB terör örgütleri listesinde yeralan ETA'nın silahlı eylemlerini bırakmasının üzerinden geçen yaklaşık 1,5 yıllık süreçte, Bask bölgesindeki normalleşme süreci kapsamında özel korumaların sayısı büyük oranda azaltıldı.

İspanya'nın kuzeyindeki Bask özerk yönetiminde, ETA'nın olası saldırılarına karşı siyasetçileri ve üst düzey kamu görevlilerini korumaya yönelik uzun yıllardır izlenen güvenlik stratejisi, normalleşme süreciyle değişmeye başladı.

Bu kapsamda, Bask bölgesinde 2009 yılında sayıları 1.500'ü bulan korumaların sayısının artık 200'e kadar indiği belirtildi.

Özel koruma sayısının düşürülmesindeki temel nedenin, ETA'nın Ekim 2011'de ilan ettiği silahlı faaliyetlerini sona erdirme kararı ve bunun getirdiği normalleşme süreci olduğu, ekonomik krizden dolayı bütçelerde yapılan kısıtlamaların da etkisinin bulunduğu ifade edildi.

Bask özerk yönetimi hükümeti son aldığı kararla, özel koruma şirketleri aracılığıyla siyasetçilere ve üst düzey kamu çalışanlarına tahsis ettiği koruma sayısını 1 Haziran itibarıyla yarıya indireceğini ve sadece 36 kişilik bir grubun koruma kullanmaya devam edeceğini duyurdu. Bask bölgesinde, özel korumalara harcanan bütçenin son 4 yılda yüzde 70 oranında azaltıldığı da vurgulandı.

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Bask özerk yönetimi hükümetinin Güvenlikten Sorumlu Bakan Yardımcısı Josu Zubiaga, ''Şu anda sıfır risk var. Koruması olanların bizzat kendisi artık korumaya ihtiyaç duymadıklarını söylüyor. Bask'taki mevcut duruma uyum sağlamak için korumaların azaltılması normal. Amacımız, korunması gereken üst düzey yönticiler için yaşamı çok daha kolay hale getirmek'' dedi.

Öte yandan Bask hükümeti, vatandaşların güvenliğine yönelik görev yapması için haziran ayından itibaren yerel polis sayısının 454 artırılacağını kaydetti.

Kaynak: AA