Fethi Yaşar Akıllı ve Yeşil Binalar Kongresi’nde

Teknolojinin entegre edilerek binalara uygulandığı, konutlardaki enerji ve su tüketimini minimize eden Akıllı ve Yeşil Binalar projesi gün yüzüne çıkıyor.

Fethi Yaşar Akıllı ve Yeşil Binalar Kongresi’nde
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Türk Mühendisler Birliği Derneği ve Türk Serbest Mimarlar Derneği işbirliğinde, Yenimahalle Belediyesi’nin destekleriyle düzenlenen Akıllı ve Yeşil Binalar Kongresi başladı.

Kongreye, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Özbay, Rektör Yardımcısı Hakkı Acun, Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sare Sahil, Türk Mühendisler Birliği Derneği Genel Başkanı Turan Pazarlı ve çeşitli eğitim kurumlarından çok sayıda akademisyen katıldı.

Kongrede konuşan Yaşar, “Ülkemiz petrol, doğalgaz gibi kaynakları olmamasına rağmen yenilenebilir enerji kaynakları bulunan ancak yeteri kadar değerlendirme yapılamayan bir ülkedir. Bugün Ortadoğu’da yaşanan savaşların kaynağının da bu enerji olduğu hepimizin malumudur. Bu nedenle kaynaklarımızı maksimum düzeyde korumalı ve faydalanmalıyız. Dört yıllık belediye başkanlığım sürecinde yaptığım tek ve önemli tespit devlette kaynakların verimli kullanılmamasıdır. Kaynakların azlığı veya çokluğu değil kaynakların nasıl kullanıldığı önemlidir” diye konuştu.

Yapılaşma için de kaynakların en az sarfiyatla kullanılması gerektiğini belirten Yaşar, Türkiye’de şehir planlamasının siyasete kurban edildiğini söyledi.

Yaşar, “Çağdaş ülkelerde planlamadan, yeşil alanlardan, yapıların teknik özelliklerine kadar tüm ayrıntılar en ince ayrıntısına kadar planlanıyor ve günü kurtarmak için değil yıllar sonrası hedefleniyor. Biz de ise şehir planlaması maalesef siyasete kurban ediliyor. Küresel ısınma ve çevre kirliliğinin hızla ilerlediği bir süreçte elbette yapı sektöründe de kaynaklar doğru kullanılmalı ve çevre dostu binalar yapılmalıdır” dedi.

Kaynak: İHA