554. Çağlak Festivali Başladı

Akhisar Belediyesi öncülüğünde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Türkiye’nin en eski festivallerinden 554. Çağlak Festivali başladı.

554. Çağlak Festivali Başladı
Akhisar Belediyesi Hüsnü Kahraman Kültür Parkı Gölet alanında açılışı yapılan festival 2 Haziran tarihine kadar çeşitli etkinlikler ile kutlanacak. Etkinliğe ev sahipliği yapan Akhisar Belediyesi tarafından kurulan bir komisyon önderliğinde oluşturulan etkinlikler yine gölet alanında farklı noktalarda düzenlenecek. Gölet çevresinde açılan stantlar bir hafta boyunca ziyaretlere açık kalırken, yine Akhisar Belediyesi tarafından şehrin bir çok noktasından ücretsiz servis araçları kaldırılacağı bildirildi.

Çağlak Festivali'nin Akhisarlılara birçok maziyi de anlattığına işaret eden Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, “Her şehir sahip olduğu öykünün başkaları tarafından da bilinmesini ve öğrenilmesini ister. 9 Bin yıllık bir geçmişe ve 5 Bin yıllık bir şehircilik bilincine sahip olan Akhisar’ımız da işte böyle bir şehirdir. Çağlak Festivali 554 yıldır bu şehrin derin hikayesini anlatıyor. İçindeki ritüeller, şehrin yaşanmışlıklarını ve tarihi değerlerini bugüne yarınlara aktarıyor. Bu birikimi bizden sonraki nesillere doğru bilgilerle aktarmaya çalışıyoruz. Bugün burada 554 yılın coşkusu ile birlikteyiz. 554 yıl önce Çağlak’ta Şeyh İsa ile buluştuk, bilgiyle, ilimle ve sanatla buluştuk. Bugün bilgimizi, sevgimizi, güzel ahlakımızı ve coşkumuzu paylaşıp çoğalmak için buradayız. Bizler festivalimiz ile Çınarlı Kapı'yı, Çınarlı Kuyuyu, soğuk tulumbayı, Çomaklı Dede'yi, frenkliyi, Sığır Yolu'nu, Kovalığı, Güplüce'yi, yel değirmenini, Karahöyük dağını ve hepimizin bir çırpıda sayacağı birçok değerlerimizi yaşattık. Çağlak Festivali bize at arabalarının gecenin sessizliğini bölen tıngırtılarını ve tütün tarlalarına gidişimi hatırlattı. Bundan sonra artık festivalimize tutunarak Akhisarlılar olarak yaşamımıza devam ediyoruz. Bunun için diyoruz ki tüm bunlar çocuklarımız için de aynı anlamı taşısın” dedi.

Akhisar Kaymakamı Kamil Köten ise, festivali 554 yıldır canlı tutan Akhisar halkına teşekkür etti. Akhisar’ın misafirperver, bilim ve sanatı seven bir halkı olduğuna vurgu yapan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de yaptığı konuşmada, “Bugün 554. Çağlak Festivali'ni gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin ve dünyanın en eski birkaç festivalinden bir tanesidir Çağlak Festivali. Çok anlamlı, çünkü Şeyh İsa gitmiş, o münevver kişi eğitimini almış ve o eğitimden sonra Akhisar’a ışığını saçmak üzere dönerken Akhisarlılar tabi ki o günkü ulaşım şartlarında döneceğini kestirdikleri bir tarihte gidip bugünkü Çağlak olarak bildiğimiz alanda günlerce onu beklemişler ve coşku ile karşılamışlar. O günden bugüne hem o gün ki o büyük misafirin anısını yaşatmak, hem de her birimizin çok sevdiği güzel Akhisar halkının bilime, sanata verdiği önemi misafirperverliği, kadirşınaslığını buradan görebiliyoruz. Akhisar yüreği vatan sevgisi ile dolu, geçmişine sahip çıkan, Cumhuriyetin değerlerine sahip çıkan, Atatürk’ünü, vatanını, milletini, bayrağını son derece seven, son derece çalışkan ve yüce gönüllü insanlardan oluşan bir yerdir. Akhisar bir çok ilden büyük bir şehirdir, bundan önceki bir çok hükümetin il sözü verdiği mağdur bir kenttir. Ancak Manisa’mızın göz bebeğidir. Akhisar’da ciddi bir siyasi rekabette var elbette, ama bizim ön planda tuttuğumuz siyasi rekabeti, Ankara’da bırakıp, Akhisar’a, Akhisarlı’ya ve değerlerine biraz daha değer katabilmek, saygıyla, sevgiyle, hoşgörüyle birbirimize yaklaşabilmektir. Çünkü bugünler kavga edilecek günler değil birlik ve beraberlik içinde dayanışma içinde bulunduğumuz yere değer katabileceğimiz günlerdir” dedi.

Akhisar'ın birçok konuda büyük başarılara imza attığını dile getiren AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir de, “Akhisarlılar çok güzel ve vefalı insanlardır, bunu tam 554 yıl öncesinden görüyoruz. Şeyh İsa Hazretlerini ilim tahsili için Akhisar’da ayrılmış, ilmini tahsil etmiş ve molla kasım hoca efendiden icazet aldıktan sonra doğduğu ve büyüdüğü yere koşarcasına geri gelmiş, bütün öğrendiklerini Akhisarlılar ile paylaşmış, Akhisarlılara öğretmiş ve bugün de 554 yıldan beri bizler Akhisarlılar olarak bu güzel insanın Akhisar’a dönüşünü kutluyoruz. İşte Akhisarlılar Şeyh İsa’dan öğrendiklerini Şeyh İsa’dan edindikleri bilgileri bugün hep birlikte bizden sonraki nesillere aktarmak için çabalıyoruz ve çaba sarfediyoruz. Şeyh İsa Efendi Hazretlerini bugün karşıladık, 554 seneden beri Çağlak mevkiinde başlayan bu kutlamalar her geçen sene bir önceki senesinden daha güzel kutlamak için bir araya geliyoruz. Esnafımız, tüccarımız, çiftçimiz, öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ile birlikte oluyor ve belediye başkanlarımız hepsinin fikirlerini alıyor ve bir sonraki sene gelecek sene daha canlı nasıl tutabiliriz, Türkiye ve dünya gündemine nasıl taşıyabiliriz diye kafa yoruyoruz. Biliyoruz ki toplumlar kendi kültürüne değerlerine sahip olduğu sürece ayakta kalırlar ve uluslararası arena da varlıklarını devam ettirler. İşte güzel Akhisar’ımızın güzel insanları bunu başarmanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz” dedi.

Akhisar’ı ilme, bilime, alime ve aydınına aşık bir şehir olarak gördüğüne işaret eden Manisa Valisi Abdurrahman Savaş “Milletlerin belki de ruhunu oluşturan şey, onların atalardan miras, geleceğe yine aktaracakları kültürleri, bizim millet olarak en gurur duyacağımız hususlardan birisi de an başında bu geliyor. Biz hocasının, aydınının, aliminin atından sıçraya bir çamuru bir onur olarak taşıyan yöneticilerinden, yine alimini günlerce bekleyen halkına kadar, yani en tepe yöneticisinden bütün katmanları ile millet olarak ilme değer veren bir kültürün mensuplarıyız ve bununla gurur duyuyoruz. Çok verimli topraklarımız var, sofralık zeytinin neredeyse yarısını Akhisar’da üretiyoruz, değerli markalarımız var ve bu markaları üreten firmalarımız var. Fakat ben şunu ifade etmek istiyorum, bu ilme, alime, sanata, aydınına aşık ve bunu 554 yıldır tekrar eden bir Akhisar’ımız var, Akhisarlı’mız var onlarla gurur duyuyorum. Bu etkinlik ile bu kültürü yaşatan, sahip çıkan gelecek kuşaklara aktaran değerli Akhisarlılar'ımıza ve bunun sözcülüğünü yapan belediyemize ve tüm bu etkinliğe katkı sağlayanlara teşekkürlerimi ve şükranlarımı arz ederim” dedi.

Konuşmaların ardından Akhisar Belediyesi Sanat Atölyesine ait eserlerin sergilendiği sergi salonu açıldı.
Kaynak: İHA