Bu Hafızlar Profesör Olmak İçin Okuyor

Devrinin kıymetli alimlerinden olan ve 1350 yılında Şam’da doğan İmam-ı Cezeri'nin Bursa’da başlattığı Kur’an-ı Kerim’i değişik şekillerde okuma ilmi Bursa’da yeniden canlandı.

Bu Hafızlar Profesör Olmak İçin Okuyor
Kur’an Araştırma Vakfı (KURAV) tarafından verilen eğitimlerde hafızlar, Kur’an-ı Kerim’i 10 farklı şekilde kıraat ediyor.
Kur’an-ı Kerim'i ezberleyen hafızlar, Bursa’daki KURAV’da adeta yüksek ihtisas yapıyor. Kur’an profesörü olmak için ter döken hafızlar, 3,5 yıllık eğitimin ardından başarılı olursa icazet alıyor. Bütün ayetleri tek tek okuyan ve ayetlerin farklı okunuşlarını defterlerine not alan hafızlar, evlerinde de derslerine çalışmayı ihmal etmiyor. Aşere, takrib ve tayyibe denilen okunuş şekillerine göre mukaddes kitabımızı okuyan hafızlar, seçilerek kursa alınıyor. Aşere safhasını doktor, takrib safhasını doçent ve tayyibe safhasını profesörlük safhalarına benzeten emekli müftü Hafız Sadık Uysal, daha önce değişik illerde olmasına rağmen Bursa’da bulunmayan KURAV’ı açmanın heyecanını yaşıyor

2008 yılında başlatıp mezun ettiği kursiyerlerin ardından yeni dönemde de çok sayıda talebesi olan Uysal, “Kurra hafız, Kur'an-ı Kerim'i 10 veya daha fazla şekilde okuyana denir. Bir kıraat şeklidir. Peygamber Efendimizden bize intikal eden birçok imam var. İmamların okuyuş şekillerine aşere diyoruz. Ravilerin okuyuş şekillerini alınca takrip oluyor. Kuran-ı Kerim'i birçok şekilde okumak manasındadır. Vatandaşlar bunları bilmiyor. Bursa'da bu işi başlattık. Bundan sonra da devam edeceğiz. Bu mertebeye 7 hafızımız ulaştı. Bu hafızların hepsi Bursa'dan. Bursa'da olmasının özelliği var. Yıldırım Bayezid zamanında bu ilmin kurucusu İmam-ı Cezeri'dir. Mısır'dan davet ediliyor. Bursa'da bu kıraat ilmini okutuyor. Osmanlı döneminde Türkiye'ye ilim Bursa'dan yayılıyor” dedi.

Emekli olduktan sonra kendi gayretleriyle başlattığı bu hayırlı işin devam ettirilmesi gerektiğine dikkat çeken Uysal, İmam-ı Cezeri’nin başlattığı bu ilmin kaybolmaya yüz tuttuğunu, daha sonra bu ilmi yeniden ihya ettiklerini söyledi.

3,5 yıllık eğitimlerinin ardından icazet alacak olan hafızlar, haftanın 4 günü 5 saat ders görüyor. Ellerindeki defterlere tahtaya not edilen dersleri yazan hafızlar, evlerinde de bu dersleri ezberliyor. Kur’an-ı Kerim’i 10 ve daha fazla şekillerde okuyan hafızlar, kurs bitiminde diploma sahibi oluyor. İcazet alan hafızlar alanlarında yaptıkları ihtisastan dolayı, “Kur’an-ı Kerim” profesörü sayılıyor.
Kaynak: İHA