Ak Parti Karabük İl Danışma Meclisi

Karabük - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, "Kılıçdaroğlu, gel, yüreyün yetiyorsa cumhurbaşkanı adayı olarak Recep Tayyip Erdoğan'ın karşısına çık. Mitinglerde, toplantılarda meydan okumayı bırak" dedi.

Şahin, partisinin Karabük İl Danışma Meclisi'nde yaptığı konuşmada, 27 Mayıs 1960 darbesiyle millet iradesinin yok edildiğini, sadece sandıktan çıkan iradenin al aşağı edilmediğini, aynı zamanda cumhuriyeti kuran iradeye karşı da darbe yapıldığını söyledi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun "Başbakan asla başkan olamayacaktır" dediğini hatırlatan Şahin, şöyle konuştu:

"Bizim gündeme getirdiğimiz başkanlık sistemini kastederek bunu söylüyor. Şimdi ben Sayın Kılıçdaroğlu'na bir çağrıda bulunuyorum. Cesaretin varsa, yüreğin yetiyorsa, Türkiye başkanlık sistemine geçtiğinde de olur veya şimdiki modele göre de olabilir. Önümüzdeki yıl cumhurbaşkanlığı seçimi var. Biz AK Parti olarak genel başkanımızın, Başbakanımızın cumhurbaşkanı olmasını istiyoruz ve bu göreve çok yakışacağını düşünüyoruz. Kılıçdaroğlu, gel, yüreğin yetiyorsa cumhurbaşkanı adayı olarak Recep Tayyip Erdoğan'ın karşısına çık. Mitinglerde, toplantılarda meydan okumayı bırak. Yüreğin varsa çıkarsın karşısına."

Bir televizyon programında sunucunun Kılıçdaroğlu'na 'Recep Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül cumhurbaşkanı adayı olsa hangisine oy verirsin' diye sorduğunu anımsatan Şahin, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu soru üzerine Kılıçdaroğlu diyor ki 'Abdullah Gül'e oy verirdim.' Arkadaş, iddialı olan bir ana muhalefet liderinin bu soruya şöyle cevap vermesi lazım. 'Neden onlardan birisine oy vereyim, bizim adayımız olur, ben çıkarım, kendime oy veririm' demesi lazım. CHP'nin cumhurbaşkanı çıkartacağına inanmıyor. İnansa böyle konuşmaz ama bir hafta önce Kılıçdaroğlu'na başkabanlık yolu açıldı. Giresun'a gitti. Uluslararası Aksu Şenlikleri'ne katıldı.

Kılıçdaroğlu, sac ayağından geçti, dereye taş attı. Bunu yaparken de oradaki CHP'liler 'Başbakan Kemal' diye tempo tutuyorlar. Kılıçdaroğlu bunu yaparak başbakanlık yolunu açmış oldu. Sırtını dereye döndü, dereye taş attı, artık sırtı yere gelmez. Kendileri inanmıyor ama sadece konuşuyorlar."

-Anayasa değişikliği-

Şahin, 1982 Anayasası'nı kaldırıp millet iradesinin olduğu bir anayasa çalışması yaptıklarını ancak 1,5 yıl geçmesine rağmen heüz milletin önüne yeni bir anayasa koyamadıklarını vurguladı.

"Neden peki, bazı partiler hala 1960 ve 1982 anayasalarının ruhunu taşıyor görüntüsü veriyor? diyen Şahin, şunları belirtti:

"Bir anayasada en önemli madde egemenliktir. Egemenlik yetkisi kimdedir, kim kullanır? Cumhuriyeti kuran 1924 Anayası'nda 'Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir, Türk milletini ancak TBMM temsil eder ve egemenlik hakkını millet adına yalnız o kullanır. Peki darbeciler geldi, onlar anayasa yaptı ve ne dediler? 'Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir' kelimesini muhafaza ettiler ancak geri kalanını şöyle değiştirdiler. 'Millet, egemenlik hakkını yetkili organlarıyla kullanır' diye. Yani TBMM'ye ortaklar çıkardılar. Silahlı kuvvetler bunlardan birisi, Yargı, YÖK bunlardan birisi. Yani darbeciler darbelerine kılıf hazırladı. Cumhuriyeti kuranlar böyle yapmadı anayasayı."

AK Parti olarak yeni anayasada egemenlik maddesini 1924 Anayası'nda olduğu gibi muhafaza atmek istediklerini aktaran Şahin, "Ama CHP ve MHP buna şiddetle karşı çıkıyor. Darbecilerin 1960 ve 1982 anayasalarındaki gibi olmasını istiyorlar. Darbecilerin anayasasını muhafaza atmek isteyenlerle mücadele ettiğimiz için bu kadar gecikti yeni anayasa ama yılmayacağız. Kılıçdaroğlu, 'anayasadaki ilk 4 madde kırmızı çizgimiz' diyor. Bu çizgiler sizin olamaz, bu ancak darbecilerin kırmızı çizgisidir. 'Cumhuriyeti kuran partiyiz' diye övünürsünüz, neden 1924 Anayasası'na sahip çıkmıyorsunuz? O nedenle samimi değilsiniz. Her konuşmasında Kılçdaroğlu, 'Türk milleti kelimesini asla anayasadan çıkarttırmayacağız' diyor. Sanki bunu çıkartmak isteyen biri varmış gibi. Anayasa Komisyonunda üyesi var, sorsa onlara, öğrenecek böyle bir şey olmadığını" ifadelerini kullandı.

Şahin, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal zamanında kaldırılan ancak kökleri kalan 163. madde, siyasi partilerin kapatılması ve vatandaşlık ile alakalı maddelerde anlaşamadıklarını, bu tutumun devam etmesi halinde kendi anayasalarını hazırlayacaklarını, o da olmazsa genel seçimlerde darbe ürünü anayasayı kaldırmak için halktan daha fazla destek, anayasayı tek başlarına değiştirme yetkisi isteyeceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA