Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Konya'da

Konya - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Geleneksel Çocuk Şenliği ile Meram ilçe Belediyesi tarafından yaptırılan Tahir Büyükkörükçü İmam Hatip Lisesi'nin temel atma törenine katıldı.

Bir dizi programlara katımak üzere Konya'ya gelen Davutoğlu, Büyükşehir Belediyesi'nce Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen Geleneksel Çocuk Şenliği'nde çocuklarla sohbet etti.

Davutoğlu, şenlikte yaptığı konuşmada, dünyada hiçbir şeyin çocuklar kadar dinlendirici olmadığını söyledi.

Çocukların geçmişi ve geleceği anlattığını ifade eden Davutoğlu, "Çocukları gördüğümüzde anneler, babalar olarak kendi anne babalarımızı, dedelerimizi, babaanelerimizi ve anneannelerimizi hatırlarız. Çocuklar hep gülmeye, hep tebessüm etmeye layıktır. Bugün dünyanın her bir köşesinde, Filistin'de, Suriye'de, Somali'de ve Myanmar'da çocuklar, Konya'daki çocuklarımız gibi gülemiyor. Onlar, anne ve babalarıyla geleceğe mutluluk içinde bakamıyor" dedi.

Davutoğlu, sadece Suriye'den gelen mültecilerin kaldığı kamplarda, 2 yıl içinde üç bine yakın çocuğun dünyaya geldiğini vurguladı. "Suriyeli çocuklara da Yüce Allah, özgürlük, onur içinde yaşayacakları, evlerine dönecekleri günleri nasib etsin" diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şenlik gününde, her taraftan kendi çocuklarımıza bakıp, Konya'nın bu manevi havasında, böylesine mutluluk ve çoşku içerisinde kuçaklaşmalarla şükretmeliyiz. Bu mutluluğu daim kılacak her türlü çabayı göstermeliyiz. Ancak diğer taraftan da dünyanın neresinde olursa olsun gözünden bir damla yaş dökülen her bir çocuğun o yaşını yüreğimizde, gönlümüzde hissedip, onlara dua etmeliyiz. Anne baba duası alan çocuğun sırtı yere gelmez."

-"Öncü liderler yetiştirme iddiası"

Davutoğlu, ardından merkez Meram ilçe Belediyesi tarafından yaptırılan 36 derslikli Tahir Büyükkörükçü İmam Hatip Lisesi ve Eğitim Kompleksi'nin temel atma törenine katıldı.

Tören alanında kendisine çiçek sunan Senegalli Muhammed ile sohbet eden Davutoğlu, "Gönlünün zenginliğini bize sundun" diyerek, çocuğu öptü.

Davutoğlu, törende yaptığı konuşmada, İmam Hatip liselerinin bir millet müessesesi olduğunu söyledi.

İmam Hatipler'in 1940'ların sonundan itibaren Kur'an-ı Kerim aşkını, İslam'ın selam ve barış prensibini dünyaya yayacak yeni nesiller yetiştirmek üzere tüm ülke sathına yayıldığını ifade eden Davutoğlu, "Önce bu miletin dini ihtiyaçlarını karşılayacak nesiller yetiştirme iddiası vardı, o gerçekleşti. Daha sonra bu ülkenin kaderinde rol oynayacak, iddia sahibi öncü bir nesil yetiştirme ihtiyacı vardı. Hamdolsun o da yetişti. Nihayet, dünyaya adalet, irfan, şefkat dağıtacak ve dünyaya bu anlamda bu miletin mesajını iletecek öncü liderler yetiştirme iddiası vardı. Hamdolsun başta Başbakanımız sayesinde o da gerçekleşti" diye konuştu.

-"İmam hatip liseleri bir başarı hikayesi oluşturdu"

Davutoğlu, İmam Hatip liselerinin, bu miletin tarih boyunca savunageldiği değerleri egemen kılmak üzere yola çıkacak bir neslin de kaynağı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Artık yeni bir nesil, tarih içinde yürümeye başladı.

Bu anlamda İmam Hatip liselerimiz sadece Türkiye ile ilgili değil, İslam dünyasında da başlı başına bir örnek, bir başarı hikayesi oluşturdu. Birçok İslam ülkesinde, ikili görüşmelerimizde hep 'İmam Hatip modelini Türkiye'den nasıl alabiliriz?' sorusuyla geldiler. Çünkü İmam Hatip liseleri aslında moderniteyle, kadim geleneksel kültürümüzün, ilim ile irfanın ve modern bilginin birleşmesini de yapan olağanüstü, bu anlamda güzel örnekler yetiştiren büyük bir tecrübe birikimini de gerçekleştirdi. Şimdi de İslam dünyasının İmam Hatip modeline ihtiyaç hissettiği, bu modeli örnek almak istediği bir tecrübe birikimini bu millet kendi imkanlarıyla gerçekleştirdi. Bir aşk seferberliğiyle... Bu aşk seferberliğinin öncü isimleri vardı. Tahir Büyükkörükçü hocamız bu öncü isimlerden biriydi."

Davutoğlu, daha sonra Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı ve AK Parti Konya miletvekileriyle birlikte butona basarak, okulun temeline ilk harcı attı.

Kaynak: AA