Milli Eğitim Bakanı Avcı Açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Bu üniversiteye giriş sınavları şehirlerin global eğitim kalitesi konusunda tek ölçü olarak değerlendirilmemeli" dedi.

Bakan Avcı ile Aile Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Erdal Ata'yı ziyaret etti.

Vali Ata ziyarette, ekonomik ve sanayi potansiyeli yüksek olan kentin, açık lise dahil 513 bin öğrencisiyle, Türkiye'deki en az 40 ilin nüfusundan yüksek sayıda öğrencisi bulunduğunu söyledi.

Son yıllarda hızla alınan göçle merkezde yer yer bazı sınıflarda 60 kişilik sınıfların oluştuğunu, derslik, okul öğretmen açıkları bulunduğunu ifade eden Ata, "Son yıllarda Gaziantep eğitimde özellikle üniversite seçme ve yerleştirme sınavlarında hep son sıralarda yer alan bir kentimiz. Bunun çeşitli sebepleri var. En temel sebeplerinden biri okul, derslik ve öğretmen açıkları" diye konuştu.

Bakan Avcı da Türkiye'nin marka şehirlerinden olan Gaziantep'in eğitimde de ilk sırada olmak istediğini söyledi.

Avcı, şöyle devam etti:

"Yalnız ben Milli Eğitim Bakanı olarak küçük tashih yapma ihtiyacı hissediyorum. Bu üniversiteye giriş sınavları, şehirlerin global eğitim kalitesi konusunda tek ölçü olarak değerlendirilmemeli. Yani eğitim çok karmaşık bir sistem. Okul öncesinden açık öğretime kadar pek çok alanı kapsayan bir süreçler bütünü. Bunun sadece bir değişkenini ölçü olarak alıp tüm eğitim sistemi hakkında fikir yürütmek ve bu konuda Antep'in geride kaldığını düşünmek Antep'e de haksızlık olur, o sınavlara da fazla ehemmiyet, belirleyicilik atfetmek olur.

Şüphesiz onda da tabii gençlerimizin daha iyi neticeler almasını hepimiz arzu edeceğiz ama Antep çok büyük oranda göç alan bir şehrimiz. Bu ister istemez üniversiteye giriş çağındaki çocuklarımızın aldıkları eğitimin niteliğine yansıyabilir ama buna rağmen ilk yüzde 10'luk dilimde yer alan oranlara baktığınız zaman Antep fena durumda değil, genel ortalamada. Bireysel başarısızlık aslında ötekisi. İnşallah genel ve yerel aktörlerin destekleriyle bu ortalamaları en kısa zamanda yukarıya çekeriz."

Bakan Şahin de kentte bir eğitim yılında, 450 bin olan öğrenci sayısının 515 bine çıktığını söyledi.

Şahin, "Sırf geçen yıl Milli Eğitim Bakanlığından Gaziantep'e 150 milyon lira para geldi. Kendi bakanlığımdan bütçede yaklaşık 20 milyon lira fazlayı buraya gönderdik. Bu yıl yine yapacağız" diye konuştu.

Muhabir: Ömer Fansa-Yusuf Atlıhan

Yayıncı: Sevil Çelik
Kaynak: AA