Btk Başkanı Acarer Açıklaması

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, internette kişisel verilerin işlenmesi ve güvenliği konusunda özellikle mevzuatlara uygun hareket etmek isteyen işletmecilerin önünün açılması gerektiğini belirterek, "Bu işi mevzuatlar çerçevesinde yapmak isteyenlerin önünü kapatmaya kalktığınız zaman verileri küresel pazarda izinsiz işleyenler, bu pazara hakim olacak" dedi.

Acarer, Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneğince Dünya Bilgi Toplumu ve Telekomünikasyon Günü dolayısıyla Kaya Termal Otel'de düzenlenen "Türkiye'de Ulaştırmada Bilişim" konulu toplantıda, 68 milyon mobil abone bulunan Türkiye'de, mobil penetrasyon oranının yüzde 90, dünyada ise 6,8 milyar mobil aboneye karşılık mobil penetrasyon oranının yüzde 96 olduğunu belirtti.

Yönlendirildiğine inandığı değerlendirmelerde, penetrasyon oranının gelişmişliğin göstergesi olarak ilan edildiğine işaret eden Acarer, "Ben bu görüşe kesinlikle katılmıyorum. Türkiye'de, mobil penetrasyon yüzde 90 olmasına karşılık, Avrupa'nın en çok konuşan ve SMS atan ülkesi. Bana göre penetrasyonun yüksekliği, gelişmişliğin değil, rekabetsizliğin ölçüsü" dedi.

Türkiye'nin, mobil kapsamının en geniş olduğu ülke olduğuna dikkati çeken Acarer, "İnanıyorum ki 2014 ortasında ülkemizde insanın yaşayıp da mobil haberleşmenin olmadığı hiçbir yer kalmayacak" dedi.

Acarer, dünyada 2011 yılında 468 milyar dolar olan ses gelirinin, 2016'da 397 milyar dolara düşeceğini, data ve içerik gelirlerinin aynı dönemde 135 milyar dolardan 226 milyar dolara çıkacağını kaydederek, şöyle konuştu:

"Bu veriler, işletmelerimizin bundan sonraki yönlenmeleri için son derece önemli. Bundan sonra mobil iletişimde rekabet, servis ve içerikte olacak. Bunun için Ar-Ge ve inovasyon önemli. Ar-Ge için önemli düzenlemeler yapıldı. Ar-Ge koşulunun faydalarını işletmelerimiz görmeye başladı.

Tüm işletmelerimizde Ar-Ge birimi ciddi şekilde faaliyet göstermeye başladı.

"

-Siber güvenlik-

Tayfun Acarer, geçen yıl siber güvenlik saldırılarının dünya genelinde verdiği zararın, 388 milyar dolara ulaştığını ve giderek arttığını belirterek, bu konuda devletinin en tepesinde farkındalığın oluştuğunu ve bu doğrultuda kurulan Siber Güvenlik Kurulu'nun çalışmaya başladığını hatırlattı.

Siber saldırılar dışında internetin içeriğinin de risk altında olduğunu ifade eden Acarer, "Özellikle mobil cihazlarda son yıllarda, özellikle 2012 yılında mobil cihazlar üzerinde porno ve istenmeyen içerikler hızla çoğalmaya başladı" dedi.

Acarer, kişisel verilerin işlenmesi ve güvenliği konusunun, cesaretle tartışılması gerektiğini dile getirerek şöyle devam etti:

"Kişisel verilerin işlenmesi ve güvenliği konusunda özellikle mevzuatlara uygun hareket etmek isteyen işletmecilerimizin önünün açılması gerekiyor. Kişisel verilerin işlenilmesi konusunda abonelerin onayının alınması lazım tabii ki ama bu konuda veri gizliliğinin de dikkate alınması gerekiyor. Bu işi mevzuatlar çerçevesinde yapmak isteyenlerin önünü kapatmaya kalktığınız zaman verileri küresel pazarda izinsiz işleyenler, bu pazara hakim olacak. Savaşlar ekonomide olacak, kişisel veriler de bu konuda en büyük kaynak olacak."

Acarer, aylık ortalama 33 saat kullanımla İngiltere'nin ardından Avrupa'da ikinci sırada yer alan Türkiye'nin, interneti çok sevdiğine değinerek, mobil data kullanımının, 2012'de bir önceki yıla göre yüzde 200 arttığını kaydetti.

-"Telefonları ithal edenler bir çivi çakmadı"-

Geçen yıl normal yollardan 16 milyon, yolcu beraberinde 1,3 milyon telefonun Türkiye'ye getirildiğini belirten Acarer, şunları söyledi:

"Eskiden gelen telefonların ortalama değeri 150 dolarken, smart telefonların katkısıyla bu 250-300 dolara çıktı. Bunları ithal edenlerin bir kısmı, bu ülkeye bir çivi çakmadıkları halde ithalattaki bazı sıkıntıları dile getiriyorlar. Türkiye'de de montaj olsa dahi üretilecek telefonların tüm işletme ve kullanıcılar tarafından desteklenmesi lazım. Parçaların yüzde 80'i dışarıdan geliyormuş, gelsin, sonra bu oran düşer. Bu 16 milyon telefonun sadece yüzde 20'sini Türkiye'de üretsek yaklaşık 3 milyar dolar tasarruf ederiz."

Muhabir: Emre Umurbilir-Ramazan Ercan

Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
Kaynak: AA