Bdp Milletvekili Kaplan Açıklaması

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "Kovboy filmlerinde sigaranın yerinde çiçek vardı, şimdi şişelerin yerine muz koyarsınız" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, alkol ile ilgili düzenlemeleri de içeren "temel kanun teklifinin" 1. bölümü üzerindeki görüşmeler sürüyor.

CHP İstanbul Milletvekili Sedef Küçük, partisinin önergesi üzerinde yaptığı konuşmada, teklifle getirilen düzenlemelerin belli bir yaşam biçiminin topluma dayatılması olduğunu iddia ederek, "Herhangi bir anlayış, yaşam biçimi topluma dayatılamaz" diye konuştu.

Küçük, Türkiye'deki kişi başına alkol tüketiminin birçok ülkeden çok düşük olduğunu ifade ederek, "Bu, toplumu tek tipleştirme çabasıdır, 'herkes benim gibi düşünsün, benim inandığım gibi inansın' demektir. Ancak herkes aynı biçimde düşünmeyecek ve yaşamayacaktır. Bu toplum bin yıllardır çoğulculuk içinde yaşamayı başardı, bu çoğulculuğu bir çoğunluğa mahkum etmeyecektir" diye konuştu.

BDP'li Kaplan, AK Parti'ye yönelik, "Bir önerge verdiniz, iki dakika geçmeden başka bir önerge daha verdiniz. Kafanız karışık, 'içmeden sarhoşluk' derler buna" değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti'nin yaptığı değişiklikle, "İhraç ederseniz içki günah değil" dediğini kaydederek, "O zaman 'alkol haramdır, içen cehenneme gider' diye yazın" ifadesini kullandı.

"Kovboy filmlerinde sigaranın yerinde çiçek vardı, şimdi şişelerin yerine muz koyarsanız" diyen Kaplan, gençlerin alkol aldıkları için birbirine girmediğini bildirdi.

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz ise "Kahve de keyif veren bir bir şey, onu ne zaman yasaklayacaksınız acaba" diye sordu.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik sözleri üzerine, "Başbakan 30 yıl önce neyi söylüyorsa, neyi ifade ediyorsa bugün de aynı şeyi söylüyor. Çizgisinde, söylemlerinde en ufak bir sapma söz konusu değildir. Gençlerin zararlı alışkanlıklardan kurtarılmasıyla ilgili olarak o zaman ne söylemişsek bugün aynı şeyi yapıyoruz. Kimsenin içtiğine, giydiğine karışmadık" değerlendirmesinde bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, iktidarın hazırladığı önergelerin kendilerine ulaşmadığını belirterek, çalışmalara böyle devam edilemeyeceğini söyledi.

Hamzaçebi, "İktidar hazırladığı önergeleri muhalefetle paylaşmıyor" diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, gençleri, çocukları her türlü kötü alışkanlıktan korumak için her türlü düzenlemeye destek vereceklerini ifade ederek, "Ancak komisyonda mutabakata vardığımız konuların buraya mutabakat olmadan yeniden getirilmesi bizi kahrediyor" yorumunda bulundu.

Teklifin görüşmeleri 11. madde üzerinde sürüyor.

Muhabir: Coşkun Ergül-Alp Özden

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA