Başkan Ripert ve 17 Ülkenin Büyükelçileri, Belediye Başkanı Kaya'yı Ziyaret Etti

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean-Maurice Ripert ve 17 ülkenin büyükelçileri, Belediye Başkanı Bekir Kaya'yı makamında ziyaret etti.

Bazı temaslarda bulunmak üzere Van'a gelen Ripert ile Yunanistan, İrlanda, İngiltere, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Slovenya, Fransa, Lüksemburg, Romanya, Avusturya, Slovakya, Litvanya, Finlandiya, Hırvatistan, Polonya ve Letonya büyükelçisi, Başkan Kaya tarafından belediyenin kapısında karşılandı.

Kaya ile yapılan görüşmenin ardından büyükelçiler adına konuşan Ripert, Türkiye'nin, İstanbul, Ankara ve İzmir'den ibaret olmadığını göstermek amacıyla, büyükelçilerle Van'a geldiklerini söyledi.

Her yıl böyle geziler yaptıklarını ifade eden Ripert, "Geçirdiği zorlu günler sonunda Van'da olmak ve Türkiye'nin doğusuna ziyaret yapmak bizim için oldukça önemli. Geçen yıl Van'a ziyaret gerçekleştirmiştik. O günden bu yana gelmek mümkün olmadı. Sizi ve şehri iyi durumda görmek bizi mutlu etti" dedi.

Ripert, cezaevinden çıkan Kaya'nın yine görevinin başında olmasından memnuniyet duyduklarını da kaydetti.

-"Çözüm sürecine destek bekliyoruz"-

Başkan Kaya ise büyükelçileri Van'da konuk etmekten mutlu olduklarını ifade etti.

Türkiye'de bir süredir farklı bir sürecin yaşandığına dikkati çeken Kaya, şöyle konuştu:

"Süreç şu an itibariyle iyi gidiyor. Sizlerin de bu sürece desteğini bekliyoruz. Desteğinizden de şüphemiz yok. Çok memnuniyet verici bir durum var ki, o da Kürtler artık silahlı mücadeleyi devreden çıkarma ve bunun yerine 'demokratik siyaseti, demokratik yollarla sisteme karşı çıkmayı' tartışıyor. Bir daha silaha dönmeme gibi bir irade var. Bu mutluluk verici. En büyük kazancımız, çocukları askerde ve dağda olan aileler artık, 'çocuklarımızın cenazeleri gelmeyecek' rahatlığına kavuşmak üzere. Şüphesiz bu süreç ekonomik, sosyal açıdan tüm Türkiye'ye yarayacak."

Bölgede sürece desteğin yüzde 100 oranında olduğunu söyleyen Kaya, kuşku olsa da Kürt cephesinin çok kararlı olduğunu ve sürece destek verdiğini belirtti.

Görüşmenin ardından Avusturya Büyükelçisi, Başkan Kaya'ya bir müzik CD'si, İrlanda Büyükelçisi ise AB'yi temsil eden bir kravat hediye etti.
Kaynak: AA