Yaklaşık 6 Bin Öğrenci ve Öğretmen, Böcek Şenlik Okulu Sayesinde Böcek Korkusunu Yendi

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Entomoloji Bölümü Böcek Şenlik Okulu Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Cem Özkan, böceklerle ekolojik eğitim sayesinde amaçlarının böceklerden korkuyu önlemek ve böceklerin doğal dengeye nasıl bir katkı sağladıklarını göstermek olduğunu ifade etti.

Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Böcek Şenlik Okulu'nun 2009 yılında kurulduğunu ve bugüne kadar yaklaşık 6 bin kişiye bire bir eğitim verdiklerini söyledi.

Eğitim şekillerinin genellikle dezavantajlı bölgelerdeki ilköğretim öğrencilerine yönelik olduğunu bildiren Özkan, bu şekilde Böcek Şenlik Okulu'nun sosyal sorumluluk projesi olarak da faaliyet gösterdiğini dile getirdi.

Böceklerle ekolojik eğitimi önce öğretmen adaylarına ya da doğrudan öğretmenlere daha sonra da öğrencilere verdiklerini belirten Özkan, şunları söyledi:

"Aslında önce öğrenciye böcek eğitimini veriyorduk fakat öğretmenlerin daha fazla ihtiyacı olduğunu gördük. Bu yüzden öğretmenlerdeki korkuyu yendikten sonra öğrencilere böcek ekolojik eğitimini veriyoruz. Okullara gittikten sonra konuyu özetleyen afişleri asıyoruz ve onlara çalışması için belirli bir süre veriyoruz. Sonra da üniversiteye davet ediyoruz. Burada da teorik ve uygulamalı bir eğitimimiz var. Teorik eğitimlerimizde böceklerin yaşamları, ekolojideki yerleri konusunda ayrıntılı bilgi veriyoruz. Daha sonra araziye çıkartıyoruz. Teorik bilgileri, uygulamada da bire bir görsünler istiyoruz. Bu atölye çalışması oluyor. Daha sonra öğrenciler, atrapla böcek yakalayıp, tekrar yakaladıkları böcekleri salıyor."

BÖŞO'nun bugüne kadar 5 bin 309 öğrenci ve 451 öğretmene, uygulamalı ekolojik eğitim verdiğini ve ekoloji konulu sanatsal sergiler düzenlediğini ifade eden Özkan, okula her gün 100'e yakın öğrenci geldiğini ve eğitimin yaklaşık 2 saat sürdüğünü kaydetti.

Muhabir: İlkay Güder

Yayıncı: Tolga Özgenç
Kaynak: AA