TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Açıklama Yaptı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de arazi parçalanmasının önüne geçmek ve toplaştırma çalışmasının hızlı bir şekilde yaygınlaştırılması gerektiğini belirterek, "Hedef 10 yılda, 10 milyon hektar arazinin toplaştırılması olmalıdır" dedi.

Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz Bölgesi'nin olmazsa olmaz ürünlerinin çay ve fındık olduğunu belirterek, bölgede yapılan çalışmalara rağmen alternatif ürün geliştirilemediğine dikkati çekti.

Çayda çeşitli sorunlar olduğunu, sadece fiyat verilmesiyle çay politikalarının belirlenmediğini ifade eden Bayraktar, "Çayda çok önemli temel yapısal sorunlar var. Bunlardan biri Karadeniz'de arazilerimizin çok parçalı olmasıdır. Artık 10-13 dekar işletme büyüklüğü üzerinde üretim yapmak ve bu üretimden insanlarımıza refah çıkarabilmek mümkün değil. Bunu artık kabul etmemiz lazım" diye konuştu.

Bayraktar, bu sorunun çözümü için yapılması gerekenin muhakkak suretle miras hukukunun değişmesi olduğunu vurgulayarak, "1929 yılında İsviçre'den alınan Türk Medeni Kanunu halen Türkiye'de yürürlükte. İsviçre Medeni Kanunu değiştirmiş, artık topraklarını bölmüyor, biz ise baba öldükten sonra topraklarımızı parçalamaya devam ediyoruz. Hükümetimizi bununla alakalı ikna etmek için girişimlerimiz var" dedi.

Miras hukukunun Meclis gündemine geleceğini ve bunun fevkalade önemli olduğunu anlatan Bayraktar, "Türkiye'de arazi parçalamasının önüne geçmek ve toplaştırma çalışmasının hızlı bir şekilde yaygınlaştırılması lazım. Hedef 10 yılda, 10 milyon hektar arazinin toplaştırılması olmalıdır" diye konuştu.

-"ÇAYKUR'un güçlü olması fevkalade önemli"-

Bayraktar, sorunlardan bir diğerinin ise ağaçların çok yaşlanmasına bağlı olarak verimliliğini kaybetmesi olduğuna dikkati çekerek, "Her sektörde verimlilik önemli. Ağaçlarımızın rehabilitasyonu, yenilenmesi için üreticilerimizin finansal olarak desteklenmesi çok önemli. Çay için hayati bir mesele" dedi.

"ÇAYKUR'un bölgede şu an için hayatını devam ettirmesi lazım" diyen Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"ÇAYKUR'un güçlü bir şekilde bu bölgede kalması lazım. Onun için Çay Kanunu'nu da önemsiyoruz. Bununla ilgili geçmiş yıllarda da müdahaleler yaptık. Özel sektörü çok ön plana alan ama ÇAYKUR'u da lağvetmeye yönelik Çay Kanunu hazırlandı. Buna müdahale ettik ve çıkarılmasını önledik. Bugün için de bir Çay Kanunu Tasarısı hazırlanıyor buna da müdahale ediyoruz. ÇAYKUR bölgede olmazsa olmaz. Üretici özel sektörün verdiği fiyat düşüklüğünden bahsediyor. ÇAYKUR'a rağmen böyle ya ÇAYKUR olmazsa ne olacak- ÇAYKUR'un güçlü olması fevkalade önemli ve doğrusu da bu."

Yayıncı: Murat Kaban
Kaynak: AA