Tek tip grip aşı üretilebilir mi?

Amerikalı araştırmacılar, çoğu grip virüsüne karşı koruma sağlayabilecek bir aşı üretme yöntemi bulduklarını duyurdu.

Tek tip grip aşı üretilebilir mi?
Amerikalı araştırmacılar, çoğu grip virüsüne karşı koruma sağlayabilecek bir aşı üretme yöntemi bulduklarını duyurdu. Ama henüz insanlar üzerinde denenmeyen yöntemin evrensel bir aşıya dönüşmesinin zaman alabileceği söyleniyor.

Araştırmacılar, çoğu grip virüsüne karşı aşı koruma sağlayabilecek bir aşı üretme yöntemi bulduklarını duyurdu.

Grip virüsleri değişikliğe uğradığı için her yıl farklı bir aşı üretiliyor.

Nature dergisinde yayımlanan ve hayvanlar üzerinde yapıldığı belirtilen araştırmada, tek bir aşının farklı grip virüsüne karşı koruma sağlayabildiği tespit edildi.

Uzmanlar buluşun önemli bir ilerleme olduğunu söylüyorlar.

Ama tüm virüslerle başa çıkabilecek tek bir aşı bulunabilmesinin uzun zaman alabileceğini belirtiyorlar.

Her yıl grip virüslerinin farklı türleri yayılıyor. Ama virüslerin mutasyona uğramayan kısımları da bulunuyor. Birçok uzman, virüslerin bu zayıf noktalarını hedef alarak, tek bir grip aşısının bulunabileceğine inanıyor. Normal mevsimlik grip aşıları virüslerin tavuk yumurtalarının içinde büyütülmesiyle üretiliyor.

YARI VİRÜS, YARI PROTEİN

Daha sonra virüs etkisiz hale getiriliyor ve bağışıklık sisteminin tanıması için vücuda enjekte ediliyor.

İlaç şirketi Sanofi'deki uzmanlar yeni bir yaklaşım denedi ve yarı-virüs olan bir tür protein tasarladılar. Virüslerin yüzeyindeki dikene benzeyen yapılar neredeyse tüm virüslerde aynı. Bu dikenler kanda bulunan bir tür'taşıyıcı proteinle'birleştirildi. Bu protein grupları daha sonra dağ gelincikleri üzerinde denendi.

Araştırmacıların dağ gelinciklerini kullanmasının nedeni de, bu hayvanların insanları etkileyen virüslerden etkilenmesi ve benzer belirtiler göstermesi.

Sanofi'den Dr. Gary Nabel yaptığı açıklamada, "Bunun tek bir grip aşısı üretilmesi yolunda bir adım olduğunu düşünüyoruz. Ama evrensel bir aşı henüz bulunmuş değil" dedi.

Aşı henüz İnsanlar üzerinde test edilmedi. Klinik deneylerde kullanılacak düzeye de gelemedi. Dolayısıyla evrensel bir aşı için daha çok beklemek gerekebileceği belirtiliyor.