Şebeke Üyelerine Yönelik İzmir Merkezli 4 İlde Gerçekleştirilen Operasyonda, 8 Kişi Gözaltına Alındı

İzmir merkezli 4 ilde yapılan operasyonda, kredi kartı ve hesap bilgilerine ulaştıkları kişilerin hesaplarından para transferi ve harcama yaptıkları ileri sürülen şebekenin üyesi 8 kişi gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, bir ihbarı değerlendiren İzmir Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, bazı kişilerin bilgileri dışında kredi kartından harcama yapıldığı ya da banka hesaplarından para transferi gerçekleştirildiği yönündeki şikayetleri üzerine inceleme başlattı. Dijital ortamda iz süren polis, 6 aylık çalışma ve takibin ardından İzmir, Antalya, Aydın ve Muğla'da düzenlediği operasyonla, 8 kişiyi gözaltına aldı.

Zanlılarla birlikte, bankaların otomatik para çekme cihazında banka kart bilgilerini kopyalamaya yarayan gizli kameralı düzenek, çok sayıda elektronik malzeme ele geçirildi.

-"Tinba virüsü"-

Zanlıların, aynı suçtan cezaevinde bulunan Sefa K'nın yönlendirmesiyle hareket ettikleri, bankaların otomatik para çekme makinelerine yerleştirdikleri düzenekle kredi kartı, banka kartı bilgilerini, ayrıca Antalya'da açtıkları para değişim ofislerinde turistlerin kredi kartı bilgilerini kopyalayarak, harcama yapılmış gibi para çektiklerinin tespit edildiği bildirildi.

Zanlıların ayrıca, bazı şirketlere "Tinba Virüsü" taşıyan elektronik posta gönderdikleri, bu postanın açılmasıyla bilgisayarda aktif hale gelen viris sayesinde banka hesap bilgilerini kopyaladıkları ve bu hesaplardan para transferi yaptıkları iddia edildi.

Gözaltına alınan kişilerden 3'ü işlemlerinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakılırken, Y.B.,F.Y.,M.C.E.,Ö.D. ve A.G. ise "Haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla örgüt kurmak, örgüte liderlek yapmak, yönetici olmak, üye olmak ve örgüt adına faaliyette bulunmak" suçlamalarıyla adliyeye sevk edildi.

Zanlıların karıştıkları tespit edilen olaylarda, başkalarının hesap ve kredi kartlarından 632 bin lira parayı başka hesaplara transfer ettikleri, dijital ortamdaki incelemenin sürdüğü bildirildi.

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü yetkilileri, "Tinba Virüsü" konusunda da vatandaşı uyardı. Tanımadık elektronik postaların açılmaması uyarısında bulunan yetkililer, interaktif bankacılık şifresini doğru girilmesinin arından "yanlış şifre" uyarısıyla karşılaşılması durumunda bankayla irtibat sağlayarak hesap hareketlerini durdurmaları gerektiğini belirtti.

Muhabir: Mustafa Yıldırım

Yayıncı: Serdar Yılmaz
Kaynak: AA