MHP’li Şandır’ın Basın Toplantısı

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gelecek hafta Reyhanlı’ya yapacağı ziyaretle ilgili, “Başbakanın çok daha önceden Amerika ziyaretini iptal edip gitmesi gerekirdi. Geç kalınmış bir ziyaret olacaktır” dedi

MHP Grup Başkanvekili Şandır, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Reyhanlı’da yaşanan saldırılara değindi. Jandarma istihbaratının saldırıyı önceden bildirdiğine ilişkin basına yansıyan belgeleri anımsatan Şandır, belgelerle ilgili Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı’ndan henüz yalanlama gelmediğini söyledi.

Şandır, “AKP hükümetinin ve İçişleri Bakanı’nın toplumu tatmin edecek bir açıklama yapması zorunludur. MHP’nin olayın hemen ardından 14 Mayıs’ta sorduğu soruların gündemde ve cevap beklemektedir. Bu olayın arkasında kimler vardır? Amaç nedir? Verilmek istenen mesaj nedir? Yönlendirme kim tarafından yapılmıştır? Bombalar Türkiye’ye nasıl sokulmuş, bu sırada kamu güvenliği müsteşarı ve istihbarat birimleri ne yapmıştır? Şu anda tespit edilemeyen kaç tane daha araç Türkiye’de bulunmaktadır ve nerede ve ne zaman patlatılacaktır?” dedi.

Saldırın sorumlusunun AK Parti iktidarı olduğunu söyleyen Şandır, “Failleri şiddetle kınıyoruz. Onlara en ağır ceza verilmesini talep ediyoruz. Ancak bu olayın siyasi sorumluluğunu göz ardı edilmemelidir. Bunun sorumluluğu AKP hükümeti ve Sayın Başbakandır. AKP hükümetini milletimizden özür dilemeye ve bir haysiyet gereği istifa etmeye davet ediyorum. Hükümeti bu konuda açıklama yapmaya gereken tedbirleri almaya davet ediyoruz. Bu konuyu MHP olarak unutmadık unutturmayacağız. Bu hafta bir araştırma önergesi veriyoruz. Önümüzdeki hafta ise genel görüşme yapılması konusunda ise başvuru yaptık” diye konuştu.

Şandır, basın toplantısında soruları da yanıtladı. Bir gazetecinin dün medyaya yansıyan belgeler ilişkin Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma açtığını anımsatarak, “Bunu yeterli görmüyor musunuz?” yönündeki sorusuna Şandır, “Burada idarenin zaafı bulunmaktadır. Sayın Başbakan istihbarat ve emniyet teşkilatı arasında bir kopukluk olabileceğini söylemiş, Başbakanlık Müfettişlerini bu konu ile ilgili görevlendirmişti. Burada hükümetin yönetim zaafı olduğu görülmektedir. Bizim muhatabımız savcılar değil muhatabımız hükümettir” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan’ın 30 Mayıs’ta Reyhanlı’ya gideceğinin anımsatılması üzerine Şandır, şöyle konuştu:
“Başbakanın çok daha önceden gitmesi gerekirdi. Geç kalınmış bir ziyaret olacaktır. Sayın Başbakanı gidip şunu görmelidir hudutlarımız yol geçen haline gelmiştir. Bu olayın failinin bir yılda 400 defa giriş yaptığı kaydedilmiş. Sanki Türkiye’de devlet yoktur hudutlarımız herkese açıktır. Başbakan bunu görecektir. Başta Hatay olmak üzere küresel güçlerin operasyon haline geldiğini görecektir. Burada her örgüt operasyon yapmakta militan bulundurmaktadır. Türkiye maalesef bir operasyon alanı haline geldi. Başbakanın Amerika gezisi iptal edip oraya gitmesi gerekirdi.”
Çeçenistan’a yardım eden işadamı Medet Ünlü’nün öldürülmesine değinen Şandır, “Buna benzer birçok olay daha oluyor. Türkiye Kafkaslar ve Ortadoğu olaylarını operasyon hazırlama merkezi haline geldi” dedi.

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Reyhanlı’ya gidip gitmeyeceğine ilişkin soruya Şandır, olayın ardından 7 kişilik heyetin bölgeye gittiğini, şu anda da Reyhanlı’da MHP’li vekillerin olduğunu belirterek, “Biz ordayız” dedi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda teröristlerin vekil olmasının yolunu açan maddede CHP ve BDP’li vekillerin mutabakat sağladığına ilişkin haberlerin anımsatılması üzerine Şandır, “AKP, CHP, MHP milletvekili olma şartı PKK’nın talebi midir veya Karayılan ve İmralı canisisin milletvekili olabilmesi önü mü açılmaktadır? Bu konuda CHP ikna mı edilmiştir? Esas soru bu müzakerelerde neyin pazarlığı yapıyorsunuz?” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın ‘2014’te 3 sandık olabilir’ sözlerini anımsatılması üzerine Şandır şunları söyledi:
“Bir AKP klasiği, bir Recep Tayyip Erdoğan klasiğidir. Bir gündem değiştirme operasyonudur. ABD ziyaretinde o kadar büyük başarısızlık vardır ki bu başarısızlığı toplum nazarından kaçırabilmek için Sayın Başbakan 2014 seçimlerini gündeme getirmiştir. Milletin gündeminde değildir. Obama’nın Suriye konusunda Recep Tayyip Erdoğan’ı ikna etmiş olması ve devre dışı bırakması Sayın Erdoğan’ın huzurunu kaçırmıştır. MHP olarak her zaman her seçime hazırız. Bundan hiçbir tereddüdümüz yok. Ancak referandumu bugünden konuşmak Meclis Başkanı’na hakaret. Meclis Başkanın talebiyle Uzlaşma Komisyonu kurulmuş ve çalışmaya başlamıştır. Eğer bu komisyon uzlaşarak bir anayasa yaparsa referanduma gerek yoktur. AKP’nin değerli milletvekillerin duyurulur. Kaç civanmertin hayır diyeceğini göreceğiz” diye konuştu.

Arabada sigara içilmemesi yasağının getirilmesini nasıl değerlendirdiğine ilişkin soru üzerine Şandır, yasa teklifinin bugün Genel Kurul’da görüşüleceğini anımsattı. Şandır, “Alkol ve uyuşturucu konusunda MHP olarak çocuklarımız korumak adına zorlaştırıcı tedbirlerin alınmasını destekliyoruz. Alkol kullanılmasını teşvik eden bir düzenin kurulmasını doğru bulmamaktayız. Ama bunun üzerinden rejim tartışılmasını yapılmasını doğru bulmuyoruz. Araç kullanırken sigara içmeyi tasvip etmek doğru değildir” dedi.

Şandır, eski OHAL Valisi Hayri Kozakoğlu’nun ölü bulunmasına ilişkin olarak, “Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Henüz tam detayları bilmediğimi için bir açıklama yapmayacağım” dedi.

Kaynak: İHA