Meclis, Üniversitelerde İngilizce Eğitime Olanak Sağlayan Tasarıyı Kabul Etti

Fransa meclisi, devlet üniversitelerinde bazı derslerin İngilizce verilmesine olanak sağlayan yasa tasarısını kabul etti.

Mecliste kabul edilen ve yasalaşması için senatonun onayı gereken tasarıya, muhafazakar siyasetçiler ve bazı dil bilimciler şiddetle karşı çıkıyor.

Ülkenin en prestijli eğitim kurumu Fransız Akademisi, yayınladığı bir bildiriyle hükümetten tasarıyı geri çekmesini istedi.

Meclis genel kurulundaki tartışmada söz alan Eğitim Bakanı Genevieve Fiorasa, Fransız üniversitelerdeki yabancı öğrenci sayısının artırılması için bu tür bir yasanın gerekli olduğunu söyledi.

Tepkilerin "abartılı" olduğunu belirten Fransız bakan, üniversitelerdeki derslerin sadece yüzde 1'den azının yabancı dilde gerçekleşmesinin mümkün olduğunu sözlerine ekledi.

Tasarı, özellikle bilim ve ekonomi alanındaki bazı derslerin İngilizce verilmesine olanak sağlayacak. Tasarıya karşı çıkanlar, yeni reformu "Fransız diline ihanet" olarak değerlendiriyor.

Sosyalist hükümet, Fransız öğrencilerin çalışma hayatına daha kolay ve hızlı girmesini sağlamak ve ülkeye gelen beyin göçünü hızlandıracağı gerekçesiyle tasarıyı şiddetle savunuyor.

Hükümet, yeni tasarıyla Fransa'ya eğitim için gelen yabancı öğrenci sayısını da artırmayı hedefliyor.

Muhafazakar dil bilimciler, tasarının kabul edilmesi halinde "Moliere'in dilinin, Shakespeare'in diline mağlup olduğu" şeklinde yorumlanacağı iddiasını gündeme getirdi.

Eğitim Bakanlığı ise bazı okulların mevcut yasayı pratikte ihlal ederek bazı dersleri İngilizce verdiğini belirterek, hazırlanan tasarının sadece mevcut duruma meşru zemin hazırlayacağı görüşünde.

Muhabir: Paris

Yayıncı: Hüseyin Köşger
Kaynak: AA