Kosova’da Holokost Anıt Taşı Dikildi

Kosova’da düzenlenen “Hoşgörü ve Barış Haftası" etkinlikleri çerçevesinde Priştine’de Holokost anıt taşının açılış töreni yapıldı.

Yahudilere karşı yapılan Nazi soykırımı olarak bilinen "Holokost" anıt taşının açılış törenine, Kosova’nın üst düzey yetkililerinin yanı sıra, Kosova’da görev yapan büyükelçiler ile dini ve diğer kurum ve kuruluş temsilcileri de katıldı.

Tören, geçmişte sinagogun olduğu Kosova başbakanlık binasının bahçesinde dikilen anıt taşına, Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, Kosova Meclis Başkanı Jakup Krasniqi, Kosova Başbakanı Hashim Thaçi ve İsrail’in Belgrad Büyükelçisi Yossef Levy tarafından çelenkler koyulması ile başladı.

Holokost'ta yok edilen insanların hatırlanması için bir araya toplandıklarını söyleyen Başbakan Hashim Thaçi törende yaptığı konuşmada, “Çoğunlukta olan halk olarak bu nişaneyi dikmekte ahlaki ve siyasi yükümlülüğümüz var. Anıt taşını dikmekle Kosova’da az sayıda kalan Yahudileri de onurlandırmaktayız” ifadesini kullandı. Thaçi, Avrupa Birliği’nin 2. Dünya Savaşı’nda yaşananların hiç bir zaman tekrarlanmaması için kurulmuş olduğunu hatırlattı.

İsrail’in Belgrad Büyükelçisi Yossef Levy de konuşmasına başlamadan önce minarelerden işitilen müezzinin sesinin, farklı dinlere sahip olan insanlar arasında saygının bir sembolü olarak görülmesi gerektiğine işaret etti.

Yahudi halkının tarih boyunca çok zorlu ve ıstıraplı dönemlerden geçtiğini ifade eden Büyükelçi Levy, Avrupa topraklarında Nazi Almanlar tarafından gerçekleştirilen Holokost'un Yahudiler için felaket oluşturduğunu, bunu da dünyada hiç bir milletin unutmaması gerektiğini belirtti.

Eski Yugoslavya’da, Kosova ve Arnavutluk'ta Yahudilerin yerli halk tarafından korunduğunu anımsatan Büyükelçi Levy, "Bu topraklarda yaşayanlar iyi Müslüman ve iyi Hristiyan oldukları için Yahudileri korudu ve kolladılar” dedi.

Kosova Yahudi Topluluğu Başkanı Votim Demiri de anıt taşının Kosova’da sayısı az kalan Yahudileri onurlandırdığını dile getirdi.

Diğer konuşmacılar da Holokost anıt taşının, Kosova ile Yahudi halkları arasında dostluğu sembolize edeceğine vurgu yaptılar.
Kaynak: İHA