İzmir'in Menderes İlçesinde 63 Kişinin Ölümüyle Sonuçlanan Olayla İlgili 3'ü Suriye Uyruklu 6 Sanığın Yargılanmasına Devam Edildi

İzmir'in Menderes ilçesinde 63 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili 3'ü Suriye uyruklu 6 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu yargılanan tekne kaptanı Burhan Yılmaz, yardımcısı Mustafa Mucuk, tutuksuz sanık Hacı Çoban ile avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı Kemal Göker, olay yerinde 19 Nisan günü yapılan keşif sonucu, bilirkişiler Gemi İnşa ve Makina Mühendisi Dr. Kerim Ertan Gülgeze, kaptan Ömer Faruk Oktar ve polis memuru Mustafa Nazlıer tarafından hazırlanan 5 sayfalık raporu okudu.

Raporda, kaptanın tekneyi, karanlıkta girdiği koyda kıyıya uygun olmayan şekilde yanaştırarak kaçak göçmenleri transfer etmek istediği,seyir emniyetine uymayıp kayalara çarpmak suretiyle tekneyi batırdığı vurgulandı.

Batan teknede, kapasitesinden fazla kişi olması ve yeterli can yeleğinin bulunmaması nedeniyle kaptan tam kusurlu gösterilirken, kaptanın her yolcuya can yeleği dağıtması, tehlike durumunda gemiyi terk kuralları konusunda uyarıda bulunması gerektiği kaydedildi.

Savunma yapan sanık Burhan Yılmaz, tekneyi İstanbul'dan kiraladığını, Mustafa Mucuk'la İzmir'de Baradan koyuna yanaştığı sırada teknenin alttan darbe ve su aldığını, tamir etmeye çalıştığını söyledi.

Bu sırada kaçakların tekneye bindiğini savunan Yılmaz, "Tekneye gelen içeriye atlıyordu. Şahısları tekneye ben yerleştirmedim. Tekne insanlarla dolunca bir şey yapamadım, olayda kusurum yoktur. Tekneden 34 kişi indi, daha sonra 15-20 kişi daha atladı. Teknenin batmasında, insanların tekneye binmesinde, teknenin kullanımında benim kusurum yoktur. Böyle olmasını istemezdim, çok üzgünüm" dedi.

Sanık Mustafa Mucuk'un avukatı Murat Yıldız da, müvekkilinin tekneyi tamir için gittiğini, suç kastıyla hareket etmediğini, tahliyesini talep ettiklerini söyledi.

Mahkeme heyeti tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, sanıklar ve avukatlarının bilirkişi raporuna karşı beyanda bulunmak üzere süre verilmesine, dosyanın İstanbul Ağır Ceza Mahkemesine gönderilerek İstanbul Teknik Üniversitesi'nden bilirkişi raporunun istenerek sanık ve ölenlerin kusur durumlarının belirlenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

-Olay-

Geçen yıl 6 Eylül'de Menderes ilçesi Ahmetbeyli Baradan mevkisinde kaçakları taşıyan "Sailor" adlı teknenin batması sonucu aralarında bebek, çocuk ve kadınların bulunduğu 63 kişi yaşamını yitirmiş, 49 kişi kurtarılmıştı.

Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede tekne kaptanı Yılmaz için 36'sı ağırlaştırılmış 64 müebbet, yardımcısı Mucuk için 36'sı ağırlaştırılmış 63 müebbet, 4 kişi için ise "göçmen kaçakçılığı ve suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak" suçlarından 12 ile 18 yıl arasında hapis cezası istenmişti.

Davanın ilk duruşmasında Yılmaz ve Mucuk dışındaki 3'ü Suriye uyruklu 4 sanık tahliye edilmişti.

Muhabir: Gülcan Kaplan

Yayıncı: Serdar Yılmaz
Kaynak: AA