İsrail'in Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Sfari'nin Açıklaması

İsrail'in Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Yosef Levi Sfari, "İki devlet arasındaki ilişkiler her şeyden önce halklar arasındaki ilişkilere dayanır" dedi.

Sfari, Antalya Gazeteciler Cemiyetini ziyaret ederek, cemiyet başkanı Mevlüt Yeni ile sohbet etti, basın müzesini gezerek bilgi aldı.

Sfari, İsrail'de Türkiye ve Antalya'ya çok büyük önem atfedildiğini vurgulayarak, "İlişkiler gayet yakın. İki devlet arasındaki ilişkiler her şeyden önce halklar arasındaki ilişkilere dayanır. Biz çok şanslıyız çünkü Türkler ve Yahudiler geçmişe dayanan çok derin bağlara sahip" diye konuştu.

Son yıllarda yaşanan bazı sıkıntılar olmakla bunların halkların arasındaki ilişkiler açısından sorun oluşturmadığını dile getiren Sfari, bundan sonra daha çok İsrailli'nin Antalya'ya geleceğini umduğunu belirtti.

Sfari, İsrail halkının yüzde 80-90'ının hayatında en az bir kere Antalya'yı ziyaret ettiğini anlatarak, kendisinin de diplomat olmadan önce 4 kez Antalya'ya geldiğini söyledi.

İsrailliler olarak Türkiye'nin kültürüne, misafirperverliğine, yemeklerine aşina olduklarını kaydeden Sfari, "Önümüzdeki haftalarda, aylarda, yıllarda aramızdaki işbirliğinin çok daha sıcak olmasını ümit ediyorum" dedi.

Yeni ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye'de sarı basın kartı bulunan gazetecilere gri pasaport verildiğini, gittikleri ülkelerde vize uygulanmadığına işaret eden Yeni, "Meslektaşlarımın ricası, İsrail'de gri pasaporta vize uygulanıyor. Havalimanına girildiğinde vize soruyorlar. Bu konuda yardım istiyoruz" diye konuştu.

Sfari ise gri pasaportla ilgili hükümetlerin kolaylaştırıcı çalışma yapması için elinden geleni yapacağını söyledi.

Ziyaretin ardından Yeni, Sfari'ye AGC flaması, Sfari ise Yeni'ye Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkileri anlatan fotoğraf albümü hediye etti.

Muhabir: Şamil Kahveci

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA