Hayata Devam Türkiye Projesi

Arama Kurtarma Derneği üyeleri, "Hayata Devam Türkiye Projesi" kapsamında öğrencilere ve vatandaşlara, depremde yapılması gerekenler konusunda uygulamalı eğitim verdi.

AKUT ve AK Sigorta işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında düzenlenen afet eğitim tırı Kırıkkale'ye geldi.

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen etkinlikte, öğrenciler ile aileleri simülatörde 7.4 büyüklüğünde deprem deneyimi yaşadı.

45 saniye süren deprem sırasında eşyaların sabitlendiği güvenli oda ile sabitlenmemiş eşyaların bulunduğu güvensiz oda arasındaki fark, uygulamalı gösterildi.

AKUT eğitmenlerinden Özden Canbaz, yaptığı açıklamada, projenin dördüncü yılında faaliyetlerine devam ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Projenin ilk 3 yılında 30 il ve 150 ilçe dolaşılarak, 3 milyon insana ulaşıldı. Dördüncü yıldaki amacımız ise 22 il ve ilçeyi dolaşarak 1 milyon insana ulaşmak. Bir simülatörümüz var ve 2 odası bulunmakta. Bunlar güvenli ve güvensiz odalar. Güvenli odadaki eşyalar sabit bir halde, güvensiz odadaki eşyalar ise sabitlenmemiş durumda yer almakta ve 7.4 büyüklüğünde bir deprem oluşturulmakta. Burada sabitlenmemiş eşyaların deprem anındaki hareketleri gözlemlenmektedir. Bunun haricinde gittiğimiz il ve ilçelerde özellikle ilköğretim öğrencilerine yönelik bilinçlendirme semineri verilmektedir. Seminerde, deprem, sel ve yangın konuları anlatılmakta, önce alınacak önlemler daha sonra da korunma tedbirleri ve sonrasındaki davranışlardan bahsetmekteyiz."

Etkinliğe, Vali Yardımcısı Rıfat Ata da katıldı.

Muhabir: Fatih Gökmen

Yayıncı: Orhan Canbulatel
Kaynak: AA