Saç ekimi öncesine ve sonrasına dikkat!

Manisa Genç Yaşam Merkezi Medikal Estetik Hekimi Dr. Çağatay Vural, saç ekimi yapacak futbolculara uyarılarda bulunarak, "Eğer kişi futbol oynuyor ise ekim yapıldıktan sonra bir ay katiyen topa kafa vurmaması gerekiyor" dedi.

Saç ekimi öncesine ve sonrasına dikkat!
Manisa Genç Yaşam Merkezi Medikal Estetik Hekimi Dr. Çağatay Vural, saç ekimi işlemi öncesi ve sonrası yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Saç ekiminin uzun sürmeyen bir işlem olduğunu söyleyen Dr. Vural,"'FUT'dediğimiz bir yöntemle saçlı derinin altından kesim yapılarak gerçekleştirilen bir yöntemdi. Bu yöntemde kesim yapılıyor ve kesim yapılan yere dikiş atılıyordu. Ancak bu yöntemde iz kalma riskinden dolayı yeni yöntemler geliştirildi. Bu yüzden'FUE'dediğimiz bir yöntemle kökler tek tek alınıyor.'FUT've'FUE'yöntemi günümüzde hala kullanılmakta ancak genel olarak'FUE'yöntemini tercih ediyoruz. Bu yöntemde de saçların arka bölgesinden, dökülmeye dirençli bölgelerden alınan kökler aynı şekilde ihtiyaç duyulan yerlere ekim yapılıyor. Bunun en büyük avantajı ameliyatsız yöntem olması. Sadece lokal anestezi ile yapılır ve alım yapılan yerlerde hiç bir şekilde iz kalmıyor. Kökler tek tek alındığı için de hasar görme riski ortadan kayboluyor ve başarı şansı daha da artıyor.Hasta bize geldiğinde hemen saç ekimine almıyoruz tabi ki. Ekim öncesi bazı tetkikleri yapmamız gerekiyor. Hasta bize geldiğinde önce ekip yapılabilir mi ona bakıyoruz. Saç ekim uygulamasında saçlı alanları belli bölgelere ayırıyoruz. Yaptığımız sınıflamalarda tip 7 dediğimiz alan çok açık ise ekim yapamıyoruz. Ancak Tip 6 ve daha düşük seviyelerde ekim yapabiliyoruz. Hastanın genel kan testinden genel troid fonksiyonlarına kadar pek çok genel sağlığını kontrol etmemiz gerekiyor" dedi.

FUTBOLCULARA UYARI

Saç ekimi yaptıracak hastalara uyarılarda bulunan Dr. Vural, "En önemli ilk bir ay fiziksel travmadan korumaktır. Genel olarak hastalarımızın ilk iki gün evde dinlenmelerini istiyoruz. Ama ağır hareket yapmalarından kaçınmaları gerekiyor. Ekim yaptıktan sonra hastalarımızın bandana ve şapka takmalarını öneriyoruz. 3. gün saçların yıkanması başlayabiliyor. Her gün günde bir yada iki kez yıkanarak ekim yapılan bölgenin temizlenmesi ve rahatlatılması sağlanıyor. Hastamıza da nasıl banyo yapması gerektiğini de anlatıyoruz. İlk bir ay saçlı deriyi kaşımadan, bir yere çarpmadan arabaya binmesi koşuluyla iş hayatına devam edebilir. Yaz dönemlerinde özellikle sporcuların tatili yaklaştığı için futbolcular açısından dikkat ettiğimiz bazı hususlar var. Futbol oynayan sporcuların topa kafa atmadan sporlarını yapmalarını istiyoruz. Bunu profesyonel sporcularla birlikte bütün hastalara tavsiye ediyoruz. Eğer kişi futbol oynuyor ise ekim yapıldıktan sonra bir ay katiyen topa kafa vurmaması gerekiyor" şeklinde konuştu.

"KADINLARA DA UYGULANABİLİR"


Sadece saç değil, sakal ve kaş ekim işlemlerinin de yapılabildiğini sözlerine ekleyen Dr. Vural, "Kişinin ihtiyacı varsa sakal ekimi kaş ekimi de yapılabilir. Burada özellikle belirtmek isterim ki sadece erkeklerde değil kadınlarda da bu ekim işlemi yapılabilir. Yeter ki erkek tipi dökülme dediğimiz dökümle tipi olsun. Hem kadınlarda hem de erkeklerde bu yöntemler rahatlıkla uygulanabilir."dedi.

Saç ekiminde mevsimsel bir gereksinim olmadığını söyleyen Dr. Vural, "Kişi kendisine kışın zaman ayırabiliyorsa kışın, yazın zaman ayırabiliyorsa yazın saç ekimi yapabilir. Saç ekimi yaptıran kişi ekim işlemi sonrasında şapkasını ve bandanasını takıp işine gidebilir. Hastalarımız şapka sıkar mı şeklinde bir endişe içerisinde de olmasın. Biz bunun için her şapkayı önermiyoruz. Ben şahsen kendi hastalarım için özel şapkalar bulup onları tavsiye ediyorum ki kafa kısmının genişliğine göre bu şapkalar ayarlanabilir olması gerekiyor. Çünkü şapkayı birden çıkarttığınızda saçlar olduğu gibi şapkaya yapışır" diye konuştu.

Kaynak: İHA