Dsi 113. Şube Müdürü Coşkun Açıklaması

DSİ 113. Şube Müdürü Adem Coşkun, "Ergene Havzası Koruma Eylem Planı" çerçevesinde, evsel atıklarını Ergene Nehri'ne akıtan 12 belediyenin arıtma suyu tesislerini kuracaklarını belirtti.

Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koruma eylem planının bir parçası olan derelerin ıslahı ve suyun temizlenmesinin kendilerini ilgilendiren bir konu olduğunu söyleyerek, atık su tesislerini yapacakları belediyelerin, bu tesislerin işletime alınabilmesi için altyapı eksikliklerini gidermeleri gerektiğini kaydetti.

Organize Sanayi Bölgelerinde kurulacak atık su tesisleri sayesinde artık Ergene'ye dışardan atık su akıtılamayacağını vurgulayan Coşkun, konuyla ilgili Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya'nın önderliğinde yürütülen çalışmalarla birçok sorunun aşıldığını anlattı.

Temizlenen atık sulardaki renk ve tuzluluk parametreleri giderilemediğinden denize deşarj edileceğini söyleyen Coşkun, şu bilgileri verdi:

"Marmara'ya deşarj edilecek sular, normal standartlara göre temiz ama renk parametrelerinden dolayı denize deşarjı yapılacak. Burada Marmara'yı kirletici bir unsur olmayacak. Burada Marmara Üniversitesinden teknik destek alınarak yapılan çalışmalar var. Artık Ergene ve Çorlu suyuna dışardan atık verilmeyecek. Ama ne olacak yine etrafında siyah katranlar görülecek. Burada yeniden DSİ olarak biz devreye gireceğiz. DSİ, hem atık su tesislerini yaptı hem de o katranı, balçığı kaldıracağız ve uygun malzemeler kullanarak çevre düzenlemesi yapacağız."

Projenin, Ergene'yi yeniden hayata kavuşturacağını ifade eden Coşkun, yapılacak dere ıslahları ile Tekirdağ, Saray ve Çorlu'daki taşkınları da önleyeceklerini dile getirdi.

Ayrıca, Çerkezköy OSB'nin ihtiyacını karşılayacak Küçük Yoncalı Barajı'nın da kısa sürede ihale edileceğini aktaran Coşkun, bu projenin bölgedeki diğer OSB'ler için de somut bir örnek teşkil ettiğini belirtti.

-"Meriç'ten bölgeye 189 milyon metreküp su getireceğiz-"-

Kızılağaç, Kömürköy ve Balaban barajlarından Çerkezköy ve Çorlu'ya yılda 125 milyon metreküp içme suyu getireceklerini bildiren Coşkun, şunları kaydetti:

"Meriç'ten de bu havzaya sanayi için su getireceğiz. Meriç'in önüne baraj yapamıyoruz. Ayrı bir kenara baraj yaparak pompa vasıtasıyla barajın içini dolduruyoruz. Şimdi bu baraj ile Meriç ve Ergene kanal bağlantısı bitmek üzere. Meriç'ten de 189 milyon metreküp sanayide kullanılmak üzere su getiriyoruz."

Coşkun, projeler ile bölgede çok ciddi risk altına giren yer altı su seviyesinin yükseleceğini ve sanayicinin su sıkıntısının giderilmiş olacağını sözlerine ekledi.

Muhabir: Muhterem Erkul

Yayıncı: Nurettin Coşkun
Kaynak: AA