Tarsus İle Langen'e 'Kleopatra Dostluk Kapısı'

İçel’in Tarsus ilçesinin Almanya'daki kardeş kenti Langen'de, her iki şehirlerden kişi ve kuruluşların bağışlarıyla yapılan "Kleopatra Dostluk Kapısı" düzenlenen kültür programıyla açıldı.

Tarsus İle Langen'e 'Kleopatra Dostluk Kapısı'
Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Langen Belediye Başkanı Frieder Gebhardt'ın yanısıra, Fransa, İngiltere ve İspanya'dan belediye başkanlarının hazır bulunduğu tören, kardeş şehir programının mimarı ve koordinatörü, Almanya'da yaşayan Tarsuslu Gazeteci Mehmet Canbolat'ın hazırladığı tiyatro ve müzikal bir programla başladı.

Kleopatra ve Antonius'u taşıyan bir gemi, "Hoşgeldiniz Kleopatra" adlı ve Mısır Kraliçesi'nin Tarsus'a gelişini anlatan ve yine Mehmet Canbolat'ın bestelediği özgün bir müzikal çalışma eşliğinde, yelkenli bir gemi sembolik olarak yürütüldü.

Alman medyasının da yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte Kleopatra (Tülay Yongacı-Frankfurt) ile Antonius (Ruşen Kartaloğlu-Karlsruhe) yol boyu halkı selamlayarak "Kleopatra Dostluk Kapısı'na doğru yanaştı.

Etkinlikte Yeşiller Partisi Bölge Başkanı Stefan Löbig ile Nadir Kurttaş adlı bir Langenli Türk vatandaşı ise, dönemin baskılarını anlatan simgesel sunumla, kölelik koşullarını sergiledi.

Meydanda toplanan halkı selamlayan Kleopatra ile Antonius, tarihi doku niteliği taşıyan Kleopatra-Dostluk Kapısı'na geldiğinde, büyük coşku yaşandı. Kleopatra ve Antonius, tarihi kapının duvarına asılan "Kleopatra Dostluk Kapısı" tabelasını törenle açtı. Konuklar Tarsus'un tarihini Langen'e taşıyan sanatçılarla resim çektirmek için adeta yarıştı.

Açış konuşmasını yapan Langen Belediye Başkanı Frieder Gebhardt, Tarsus ile 22 yıldır süregelen dostluk ilişkilerinin eriştiği boyutun önemli bir aşama olduğunu ifade etti ve bu kapının farklı kültür ve inançtan insanların kaynaşmasına bölgesel anlamda zemin sunacağına olan inancını dile getirdi.

Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise, 22 yıldır gelişen dostane ilişkilerin gelecekteki dostluklara ışık olacağını hatırlattı. Kocamaz, bugüne kadar sayısız proje geliştirildiğini ve her geçen yıl, iki kent arasındaki ilişkilerin kalıcı izler bıraktığını vurguladı.

Burhanettin Kocamaz ayrıca, simgelerin toplumsal iletişimde önemli bir araç olduğuna da dikkati çekerek, "Langen'de iki kentin ortak projesi olarak başardığımız ve açılışını kalıcı anılarla yaptığımız Kleopatra Dostluk kapısı, gelecekte Langen için önemli bir simge olacaktır. Tarsus'tan tarihi bir dokuyu kardeş kentimizde görmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bu projenin yaşama geçmesinde Tarsus'tan gönderdiğimiz ustalarımızın da büyük katkısı olmuştur. Gerek ustalarımıza gerek, Almanya'da yaşayan ve projedeki öncül rol üstlenen Tarsuslu hemşerimiz Gazeteci Mehmet Canbolat'a da teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Projeye katkı sunan Langen Türk Alman Dostluk Derneği ile Tarsus Türk Alman Dostluk Derneği başkanları Cengiz Çayır ve Fuat Togo ise, konuşmalarında, Langen'deki Kleopatra Dostluk Kapısı'nın, 22 yıllık kardeş şehir projesinde önemli bir kilometre taşı olduğunu vurguladı ve: "Her iki dernek olarak, başından bu yana verdiğimiz destek ve bugün bu kapı ile gelinen nokta, hepimiz için sonsuza dek bir mutluluk kaynağı olacaktır" dediler.

Tarsus heyeti, ertesi gün Mehmet Canbolat'ın sahibi olduğu Toplum Gazetesi'nin geleneksel nitelikteki "Toplum-Türk Halk Dansları Festivali’nin 19. yılını Langen şehir salonunda gerçekleşen 7 saatlik halk dansları maratonuna da katıldı.

Türkiye'nin 23 farklı yöresinden otantik dansların izlendiği festivalde, Doğu Akdeniz Üniversitesi oyuncularının Kuzey Kıbrıs Türk halk oyunları gösterisi de büyük alkış aldı.

Tarsus heyeti, Almanya ve komşu Avrupa ülkelerinden gelen 1000'i aşkın halk dansları dostunun coşkusu karşısında büyük şaşkınlık yaşarken, yer yer duygusal anlar da gözden kaçmadı.
Kaynak: İHA