"tanık Koruma" Programından Yararlanan Sanık Çınar Açıklaması

Zirve Yayınevi'nde 3 kişinin boğazının kesilerek öldürülmesine ilişkin davada gizli tanık "Deniz Uygar" kod adıyla bilinirken kimliği deşifre olan İlker Çınar, video konferans sistemiyle görüntüsü karartılarak ifade vermeye devam etti.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 71. duruşmada video konferansla ifadesi alınan Çınar, davanın sanıklarından emekli orgeneral Hurşit Tolon'un, savunma yaptığı celsede, kendisi hakkında, "Bir orgeneral ile ordudan atılan onbaşının bir arada olduğu hayali bir örgüt" şeklinde konuştuğunu hatırlattı.

Türk Silahları Kuvvetleri bünyesindeki mevcut hiyerarşide böyle bir şeyin mümkün olmadığını belirten Çınar, "Zaten burada legal bir yapıdan söz etmiyoruz. TSK içine nüfuz etmiş bir yapıdan söz ediyoruz. Ben de diyorum ki neden ben Malatya'ya gelişlerimde komutan gibi karşılanıyordum. Malatya Jandarma Alay Komutanlığı'nda bana oda tahsis edilmişti. Askerler bana 'komutanım' diye hitap ediyordu. İlahiyatçı olan Ruhi Abat'ın çantasını subay olan Murat Göktürk taşıyordu. Bu yapı zaten legal bir yapı değil ki. Neyin hiyerarşisinden bahsediyorsunuz-" diye konuştu.

Genelkurmay Başkanlığından mahkemeye gelen yazıda "TUSHAD"ın var olmadığının ifade edildiğini aktaran Çınar, şunları kaydetti:

"JİTEM için de var olmadığını söylediler. Haklılar da Genelkurmay Başkanlığı bunu bilmeyebilir. Yasal olmayan bir yapının varlığını yasalarda aramak hayatın olağan akışına terstir" ifadesini kullandı.

Çınar'ın ifadesinin alınmasına ara veren mahkeme, duruşmayı yarına erteledi.

Muhabir: Ensar Özdemir

Yayıncı: Murat Paksoy
Kaynak: AA