Karadağ'da, "Bağımsızlık Günü"

Sırbistan'dan, 21 Mayıs 2006 tarihinde yapılan referandumla ayrılan Karadağ'da, bağımsızlığın 7. yıl dönümünü kutlanıyor.

Bağımsızlığının üzerinden 7 yıl gibi kısa bir süre geçmesine karşın Karadağ, kısa zamanda tarihi başarılara imza atarak, Avrupa Birliği üyeliği yolunda önemli mesafe aldı. Hırvatistan'ın, 1 Temmuz'da Avrupa Birliği üyesi olmasının ardından Karadağ, AB üyeliğine bölgenin en yakın ülkesi olarak değerlendiriliyor.

Karadağ'ın, 7 yıllık bağımsızlık sürecinde, bölge barışına ve istikrarına yaptığı katkı, AB'li üst düzey yetkililerce birçok kez diğer Balkan ülkelerine örnek olarak gösterildi.

AB ile müzakerelere geçen yıl Haziran ayında başlayan Karadağ, dünya siyaset arenasında elde ettiği başarıların yanı sıra çok sayıda sportif başarıya da imza attı.

Bağımsız bir devlet olarak tarihinde ilk kez Çin'deki 2008 Yaz Olimpiyatları'na katılan Karadağ, su topunda olimpiyat 4'üncülüğünü elde ederken, yine aynı yıl Temmuz ayında İspanya'da düzenlenen turnuvada, Karadağ Su Topu Milli Takımı Avrupa Şampiyonu oldu. Ayrıca, geçen yıl Aralık ayında, finalde Norveç'i mağlup eden Karadağ Hentbol Milli Takımı, yine Avrupa Şampiyonu olmuştu.

Adriyatik'in, doğal güzellikleriyle bilinen gözde ülkesi Karadağ, turizm açısından da hızlı bir çıkış yaparak, Hırvatistan'ın ardından bölgenin turizm açısından ikinci adresi haline geldi. Karadağ, deniz turizminin yanı sıra kış turizmi için de yerli ve yabancı turistlerin en uğrak adreslerinden biri.

Karadağ, bağımsız bir devlet olarak son 7 yılda, gerek bölge ülkeleri gerekse diğer devletlerle çok sayıda anlaşmaya da taraf oldu.

Karadağ'da, 21 Mayıs 2006'da yapılan referandumda halkın yüzde 55.5'i bağımsızlıktan yana oy kullanmış, yüzde 44.5'i Sırbistan ile yola devam edilmesini istemiş, bunun üzerine 21 Mayıs "Bağımsızlık Günü" olarak ilan edilmişti.

Bu arada, Karadağ Başbakanı Milo Cukanoviç'in ev sahipliğinde, Goritsa Villası'nda Bağımsızlık Günü dolayısıyla resepsiyon verilecek.
Kaynak: AA