İstifa Eden İşçiler Öz Gıda-İş Sendikası'na Katıldı

ÇAYKUR'daki grev sürecinin ardından Tekgıda-İş Sendikasından istifa eden 240 işçi, Öz Gıda-İş Sendikası'na katıldı.

Öz Gıda-İş Sendikası Rize Şubesinde düzenlenen katılım töreninde konuşan Genel Başkan Mehmet Şahin, ÇAYKUR'da 6 yıldır sürdürülen çalışmanın yeni bir ivme kazandığını, ÇAYKUR'a ait bütün fabrikalarda sendikalarına çok yoğun bir katılımın başladığını belirtti.

Çayın olduğu her yerde mücadelelerinin devam ettiğini dile getiren Şahin, "Uzun ve sıkıntılı bir süreç yaşadık. Neticede 50 yıldır ÇAYKUR'da yetkili olan sendika, işçinin hakkını savunmak yerine siyasi hesaplaşmaların içine girdi. Neticede yöneticiler, Tekgıda-İş Sendikasının gemisini Karadeniz açıklarında batırdı. Batırmakla da kalmadılar, kendi aralarında bölündüler, genel kurul kararı aldılar. Artık ÇAYKUR ile sözleşme yapma imkanlarının olmadığını açıklıyorlar. ÇAYKUR işçisi sahipsiz değil, işçilerimiz bize yetkiyi verirse örnek bir sözleşme imzalayacağız" dedi.

Toplu sözleşme sürecinde işçilerin beklentilerini bildiklerini ifade eden Şahin, "Mevsimlik işçiler bu yıl uzun çalışacak. Geçmişe dönük olarak 4 yıllık işçi arkadaşlarımızdan hiçbir aidat almayacağız. İşçilerin sosyal haklarındaki kayıpları almalarını sağlayacağız. 2005-2007 yılında işe başlayan işçilerin maaşı az, eksper arkadaşlarımızın sorunları var. Bunları iyileştirmeye gideceğiz. Eğer beceremezsek yetki işçinin elinde. Geldiğimiz gibi gitmesini biliriz" diye konuştu.

Şahin, Türkiye'nin bir ay içerisinde iki kez grev tehdidi yaşadığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Birincisi ÇAYKUR, fiyasko ile sonuçlandı, diğeri Türk Hava Yolları, o da fiyasko ile sonlandı. Demek ki bu sendikaların artık güvenilirliği kalmamış. Taban onlara inanmıyor ama onlar, orada oturmaya devam ediyor. Buralar kaymaklı kadayıf olduğu için kimseye bırakmıyorlar. Sendikacılık siyasi mücadele alanı değildir. İstifa edip Meclis'te siyaset yapan her sendikacı, hangi partide olursa olsun memnun oluruz. Sendikacılar her kesime eşit olmak zorundadır."

Grev sürecinin kağıt üzerinde devam ettiğini belirten Şahin, grev kararı alındığı dönemde üye olan işçilerin dörtte üçünün yetkili sendikadan istifa etmesi halinde grev kararının mahkeme yoluyla kalkacağını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Öz Gıda-İş Sendikasına katılan 240 işçi, sendika sözleşmelerini imzaladı.

ÇAYKUR'da, Tekgıda-İş Sendikasına bağlı 9 bin 40 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından sendika grev kararı almıştı.

ÇAYKUR'a bağlı 58 yaş çay fabrikası ve çay paketleme fabrikalarında grev uygulaması, 22 Nisan Pazartesi günü grev yazısı asılarak başlatılmış ancak işçilerin çoğunluğunun iş başı yapmasının ardından grevin etkinliği ortadan kalkmıştı.

Kaynak: AA