Eğitim İş’ten “Ücret Yoksa Nöbet De Yok” Eylemi

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim İş) Kastamonu İl Temsilciliği 20-24 Mayıs tarihleri arasında “Ücret Yoksa, Nöbet De Yok sloganı ile iş bırakacak.

Eğitim İş Sendikası Kastamonu Şube Başkanı Ahmet Tevfik Bal, yaptığı yazılı açıklamada, Eğitim-İş Genel Merkezi’nin aldığı karar uyarınca öğretmenlerin uygulanmakta olan şekliyle angarya niteliğinde olan ve yasal dayanağı bulunmayan okul nöbet hizmetlerinin ücretlendirilmesi amacıyla, “13-17 Mayıs tarihleri arasında “Nöbetimi tutuyorum, ücretimi istiyorum” yazılı kokartlarla eylem yaptığını hatırlatarak, 20-24 Mayıs tarihleri arasında da 'Ücret yoksa, nöbet de yok' yazılı kokartlar takılarak nöbet görevini yerine getirmeme şeklinde eylem yapacaklarını açıkladı.

Bal, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Eylem kararımızın basın açıklaması yoluyla kamuoyuna duyurulduktan sonra tarafımızdan gerçekleştirilen okul ziyaretleriyle eylemin amacı ve yöntemi eğitim çalışanlarıyla paylaşıldığında başka sendikalara üye olan ya da herhangi bir sendika üyeliği olmayan arkadaşlarımız tarafından da büyük takdir topladığı ve destek bulduğu görülmüştür. Eylem kararımızın hukuki boyutuyla ilgili olarak da Hukuk Büromuz tarafından hazırlanmış olan dilekçeler, gerek üyelerimiz, gerekse herhangi bir sendika üyesi olmayan ya da başka sendikalara üye bulunan eğitim çalışanı arkadaşlarımızın bilgilerine sunulmuştur. Ancak bazı okul yöneticilerinin, yetkilerini aşarak, eyleme katılmak amacıyla dilekçe vermek isteyen sendikalı sendikasız öğretmenlere, 'Herhangi bir olay olursa sorumlu olursunuz' tarzda ifadelerle gözdağı verdikleri, dilekçeleri isteksizce karşıladıkları şeklinde duyumlarımız olmuştur. Bütün kurum yöneticilerimiz, görevlerini tam bir tarafsızlıkla ve yasal çerçeve içerisinde yerine getirmek durumundadırlar. Sendikal faaliyetlerin yürütülmesine karşı herhangi bir engelleyici yaklaşım içinde bulunmak yasalar karşısında sorumluluk da doğuracak anti demokratik bir tavır sayılacaktır. Okul ve kurum yöneticilerinin kendilerine verilen dilekçeler doğrultusunda gerekli önlemleri almaları, özlük hakları için sendikal faaliyetlere katılan eğitim çalışanlarına gerekli kolaylığı sağlamaları, sendikal faaliyetlerle ilgili mevzuatın gereğidir. Yöneticilerimizin bu çerçeve içerisinde davranmaları demokratik ve yasal bir tutum olacaktır”
Kaynak: İHA