Başbakan Erdoğan Yurda Döndü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmeye ilişkin, "Türkiye-ABD arasındaki ekonomik ilişkileri ele almak suretiyle göreve geldiğimizde 8,5 milyar dolar olan dış ticaret hacmini şu anda 20 milyar dolar seviyesine çıkarmamızın yeterli olmadığını bunu daha iyi seviyelere çıkarmak için 'neler yapabiliriz', bunları aramızda değerlendirme imkanımız oldu" dedi.

Erdoğan, ABD'deki resmi temaslarının ardından geldiği Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Obama'nın resmi daveti üzere gerçekleştirdiğİ ziyaretini tamamladığını belirterek, gezinin Washington ve California ayaklarının olduğunu hatırlattı.

Maryland eyaletinde kaba inşaatının yüzde 30'u tamamlanan kültür ve medeniyet merkezinin resmi temel atma törenine katıldığını anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu törende camisinden tüm oradaki kültürel aktivitelerin yapılabileceği, doktora, lisans öğrencilerimizin kalabileceği yerlere varıncaya kadar güzel bir proje, yaklaşık 60 dönümlük bir arazi üzerinde inşa ediliyor. Hakikaten bizler için onur verici bir eser, mimarisiyle her şeyiyle ortaya çıkacak. Hedef 2014'ün son çeyreğinde orayı tamamlamak olacak."

-Obama ile gerçekleşen program-

Başbakan Erdoğan, 16 Mayıs'ta ABD Başkanı Barack Obama ile sabah 09.45'ten itibaren başlayan yoğun programları olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:

"İlk etabında 3,5 saat süren heyetler arası görüşmemiz akabinde basın toplantımız ve bu görüşmelerde bölgesel sorunları ele almanın yanında tabii küresel sorunları da ele aldık. Başta Suriye olmak üzere Irak, İsrail-Filistin ilişkileri, Kuzey Afrika'daki Tunus-Libya-Mısır konuları ve bütün bunlarla birlikte, bu konularla ilgili veya ilintili birçok konuyu değerlendirme imkanımız oldu. Türkiye-ABD arasındaki ekonomik ilişkileri ele almak suretiyle göreve geldiğimizde 8,5 milyar dolar olan dış ticaret hacmini şu anda 20 milyar dolar seviyesine çıkarmamızın yeterli olmadığını 'bunu daha iyi seviyelere çıkarmak için neler yapabiliriz' bunları aramızda değerlendirme imkanımız oldu.

ABD ile Avrupa Birliği arasındaki şu anda yapılmakta olan Serbest Ticaret Anlaşmasına yönelik çalışmanın Türkiye'nin gümrük birliği olması hasebiyle bu sürecin içerisinde bulunmasının gerekliliği vurgulandı ve bu da olumlu karşılandı. Bu konuda ekonomiyle ilgili bakanlarımıza gerekli talimatları verdik. Bakanlarımız bu konuyla ilgili çalışmalarını sürdürecekler. Başkan Yardımcısı Biden, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, tüm yanımızda gelen iş adamlarımız, Amerikalı muhataplarıyla bizlere Dışişleri Bakanlığında bir öğle yemeği verildi.

Burada iş adamlarımızla hep birlikte bir arada olduk. Yaklaşık 200-250 kişinin katıldığı bir yemekti. Gerek Kery gerek Biden gerekse şahsım orada katılımcılara hitabımız oldu."

-CEO'larla toplantı-

Başbakan Erdoğan, aynı gün ABD'nin ileri gelen 15 civarındaki üst yöneticisiyle yuvarlak masa toplantısı yaptığını belirterek, toplantıya katılanların bir kısmının Türkiye'de yatırımları olan ABD'li firmalar olduğunu vurguladı ve karşılıklı soru cevap yaptıklarını söyledi.

Bu görüşmenin ardından ABD Başkan Yardımcısı Biden'in de katıldığı toplantıda iş adamlarına sadece ilişkilere yönelik bir hitaplarının da olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları belirtti:

"Bu toplantıdan sonra da akşam dar kapsamlı bir görüşme yaptık ki bu da yaklaşık 2,5 saat süren bir toplantıydı. Gerek Sayın Başkan, yanında John Kerry ve güvenlik konseyi bir arkadaşları olmak üzere ben de Dışişleri Bakanım ve İstihbarat Müsteşarım olmak üzere böyle bir toplantıyı aramızda yaptık. Bu toplantıda da bölgedeki hassasiyetler ülkelerle ilgili Türkiye-ABD üzerine düşen sorumluluklar noktasında değerlendirdiğimiz konular oldu. Washington ayağında bu tür verimli çalışmalardan sonra büyükelçiliğimizde de bir resepsiyon vermek suretiyle iş adamlarımızın, büyükelçiliğimizin katıldığı bir resepsiyon oldu."

San Francisco'da Google, Microsof, Apple gibi bilişim sektörünün önde gelen firmalarının yer aldığı Silikon Vadisi'nde incelemelerde bulunduklarını ve bilgi aldıklarını bildiren Erdoğan, onların Türkiye'yi "ne denli takip ettiklerini" dinleme fırsatı bulduklarını ifade etti.

Özellikle Fatih Projesi ile çok ilgilendiklerini ve yakından takip ettiklerini gördüğünü kaydeden Erdoğan, ardından gerek Türk gerekse İslam dünyasından 150-200 kişinin katılımıyla yaptıkları toplantının da verimli geçtiğini söyledi.

Erdoğan, ABD'de Brookings Enstitüsü ve SETA'da da konuştuğunu hatırlattı.

Oklohama'da hortum neticesinde ilk gelen haberlere göre 91 kişinin öldüğünü ifade eden Erdoğan, "Üzüntülerimizi bildirip Sayın Başkan'a iletmiş oluyoruz. ABD halkına da başsağlığı diliyorum" dedi.
Kaynak: AA