ATABDER’den Eğitimli Ara Eleman Önerisi

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Akdeniz Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Derneği (ATABDER) Başkanı Prof.Dr. Nazım Şekeroğlu, Şifalı Bitkiler pazarının tüm dünyada inanılmaz gelişimine paralel olarak piyasada ürün kalitesi ve sahtecilik konusunda da gelişmeler yaşandığı söyledi.

ATABDER’den Eğitimli Ara Eleman Önerisi
(ATABDER) Başkanı Prof.Dr. Nazım Şekeroğlu, doğal ortamdan bilgisiz kişilerce toplanan bitkilerin farklı bitki türleri ile karışabildiği ve bu bitkilerde bulunan yabancı maddelerin insan sağlığını tehdit ettiği, bitkisel sağlık ürünleri üreten işletmelerde teknik ve teorik bilgisi yetersiz elemanların çalıştırıldığı, özellikle son satış noktası olan aktar, baharatçı ve eczanelerde ara eleman olarak çalışan personelin şifalı bitkiler konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları belirtti.

Şekeroğlu, “Türkiye’de, yükseköğretim kurumlarında meslek yüksekokulları bünyesinde yer alan ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı’ öğrencilerinin doğadan kapsüle varan aşamalarda Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, diğer bir değişle Şifalı Bitkiler konusunda temel eğitimleri alıyorlar” diye konuştu.

İlgili program mezunlarının halen tanımlanmış bir iş unvanı ve çalışma alanının bulunmadığını belirten ATABDER Başkanı Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, program mezunlarının Tıbbi ve Aromatik Bitkiler konusunda, doğadan ambalaja üretim aşamalarında ve satış yerlerinde istihdam edilmesinin Şifalı Bitkiler konusundaki kalite standartlarının yükseltilmesi ve tüm aşamalarda denetimin sağlanması açısından yararlı olacağını kaydetti.

ATABDER Başkanı Prof. Şekeroğlu, “Orman ve Şu İşleri Bakanlığı’nın bölge müdürlüklerinde de Odun dışı Orman Ürünleri kapasitesinin arttırılması ve verimli kullanılması, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il müdürlüklerinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler üretiminin teşvik edilmesi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ilgili birimlerinde konu ile ilgili alanlarda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı sınır kapılarında bitkisel ürünlerin ticaretinin denetlenmesinde yetişmiş eleman olarak değerlendirilebilir” diye konuştu.

Kaynak: İHA