Reyhanlı Saldırısında 4 Kişi Daha Aranıyor

Hatay Valisi M.Celalettin Lekesiz, Reyhanlı saldırılarıyla ilgili olarak bugüne kadar 18 kişinin gözaltına alındığını, olayla ilgili 4 kişinin halen arandığını açıkladı.

Reyhanlı Saldırısında 4 Kişi Daha Aranıyor
Lekesiz, Reyhanlı saldırısında hayatını kaybeden 50 kişinin cenazelerinin ailelerine teslim edildiğini 1 kişinin ise kimliğinin belirlenemediğini belirtti.

Vali Lekesiz, Reyhanlı'daki Cemil Meriç Kültür Merkezi'nde düzenlenen, Reyhanlı Kaymakamı Yusuf Güler ve Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi ile Antakya Esnaf ve Sanatkarları Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Sabit Toksöz'ün konuşmalarının ardından açıklamalarda bulundu.

Hayatını kaybeden 50 kişinin cenazelerinin ailelerine teslim edildiğini belirten Lekesiz, halk arasında ölü sayısının daha fazlaymış veya daha azmış veya daha çokmuş şeklinde değerlendirmeler yapıldığını söyledi.

Lekesiz, "Bugün itibariyle hayatını kaybedenlerin sayısı 51’dir. Hayatını kaybeden 51 kişinden bir kişinin kimlik teşhisi henüz yapılamamıştır. Şu ana kadar 'yakınım bu olayda hayatını kaybetti kayboldu arıyorum ulaşamıyorum' diyen Türkiye Cumhuriyeti hiçbir vatandaşımız bulunmamaktadır" dedi.

HASTANELERDE 17 YARALI TEDAVİ GÖRÜYOR
Kimlik teşhisine müteakip cenazelerin ailelere teslim edildiğini kaydeden Lekesiz, kimliği teşhis edilen 45 kişinin Türk vatandaşı 5'i Suriyelidir. Olayın olduğu ilk günden itibaren hastanelerimize 222 kişi yaralı olarak müracaat etti. Bunların 154'ü ayakta tedavi görerek taburcu edildi. Halen hastanelerde tedavisi süren 17 kişi var. Bunların 14'ü Türk, 3'ü Suriye vatandaşıdır. 7'sinin tedavisi ilimiz dışındaki hastanelerde sürdürülmektedir" diye konuştu.

Ayrıca hastanelerde 3'ü Türk 1'i Suriyeli olmak üzere 4 ağır yaralı bulunduğunu kaydeden Lekesiz, olayın asli ve tali faillerinin yakalanmasına yönelik çalışmaların güvenlik ve istihbarat birimleri tarafından son derece titiz ve kararlı bir şekilde sürdürüldüğünü ifade etti.

Lekesiz, "Bu birimlerimizin kararlı ve yoğun çalışmaları sonucunda olayla ilgili olarak şuana kadar toplam 18 kişi gözaltına alındı ve 7'si sevk edildikleri adli menciler tarafından tutuklanarak cezaevine konuldu. Gözaltındaki 6 kişi de Adana Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edildi. Halen aranmakta olan olayla ilişkili olup aranmakta olanların sayısı 4'dür. Gerek şuana kadar yakalanan 18 kişi ve gerekse aranmakta olan 4 kişinin yani toplam 22 kişinin tamamı ilimiz nüfusuna kayıtlı ülkemizin vatandaşıdır. Bunların arasından hiçbir tanesi Reyhanlılı değildir. Yine bunların içerisinde hiçbiri de Suriyeli değildir. Bu melun saldırıyı gerçekleştirerek insani nedenlerle geçici olarak misafir ettiğimiz sığınmacılar ile kardeşlik ve hatta akrabalık bağı olan ilimiz insanları arasında onları karşı karşıya getirmek isteyenlerin amaçlarına ulaşamamaları noktasında gösterdikleri sağduyudan dolayı Reyhanlılı ve Hataylı hemşerilerimize teşekkürlerimizi belirtmek isterim" dedi.

1047 KİŞİYE ACİL İHTAYAÇ ÖDEMESİ YAPILDI
Vali Lekesiz, Reyhanlı ilçesinde genel hayatı olumsuz etkileyen şartların ortadan kaldırılması, vatandaşların yaralarını sarması, uğradıkları maddi ve manevi zararın telafisi için önemli adımlar atıldığını belirtti.

Olayın 3. gününde Reyhanlı'da hayatın tekrar normale dönebilmesi için yapılması gerekenlere ilişkin bir yol haritası ortaya konulduğunu ve çalışmalara başlandığını söyleyen Lekesiz, tüm kurumları memurlarının Reyhanlılıların her anlamdaki yarasını sarmak üzere çalışmalar içerisinde olduğunu kaydetti

Şuana kadar olaydan olumsuz etkilenen 1047 vatandaşın gördükleri maddi zarardan dolayı acil ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için kendilerine ödeme yapıldığını söyleyen Lekesiz, işyeri hasarı nedeniyle işyerinden maaş alamayan 2, 3 veya 5 kişi çalıştıran iş yerlerindeki vatandaşların en az 3 ay maaşının devletçe verebilmesi için çalışmalar başlatıldığını anlattı. Lekesiz, bu kapsamda 1024 kişiye 3 aydan az olmak üzere maaş ödenmesi için çalışmalar başlatıldığını söyledi.

Birimler tarafından 430 iş yerinde hasarlarının tespit edildiğini, 760 dosyanın tamamlandığını belirten Lekesiz, şöyle devam etti:
"Ödeme için hazır hale getirilmiştir. Yine bu kapsamda Maliye Bakanlığımız tarafından Reyhanlı'da olaydan etkilenen vergi mükelleflerine müşkül sebepler tarafından değerlendirilerek beyanname verme ve ödeme süreleri 30 Eylül 2013 günü mesai bitim saatine kadar ertelemiştir. Reyhanlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından mağdur olan ailelerimize ve esnafımıza bir defaya mahsus olmak üzere maddi yardım yapılmaya başlandı. Olumsuz etkilenen esnafımızın faizsiz kredi kullanabilmesine ilişkin KOSGEB desteklerinden yararlanabilmesine ilişkin gerekse vergi kolaylılıklarının başka yapılabilecek hususları varsa onların hayata geçebilmesi için gerek insanlarımızın istihdamına yönelik çalışmalarımızın yapılabilinmesi için az önce bahsettiğim pek çok konu için bakanlıklarımız en üst düzeyde destek vermekte ve bakanlıklarımızdan da bu işten doğrudan başta olmak üzere muhtasar seviyesinde yardımcısı genel müdürlerden oluşan heyetler seviyesinde ilimize ziyaretler devam etmekte ve devam edecek olup buradaki il ve bölge müdürlüklerimizin bildiğinin ötesinde yardım imkanı destek imkanı sağlanacak onlarında Reyhanlı ilçemizde çalışmalar yürütülecektir."

ÖLENLERİN YAKINLARINA PSİKOLOJİK DESTEK
Yaşanan olayın sosyal ve psikolojik etkilerini atlatmanın kolay olmadığını vurgulayan Vali Lekesiz, "Bu amaçla başta Mustafa Kemal Üniversitesi olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığımız, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğümüz ve İl Sağlık Müdürlüğümüzden oluşturulan ekipler ile yakınlarını kaybeden ve yaralı vatandaşlarımıza profesyonel psikolojik destek verilmektedir" dedi.

Vali M. Celalettin Lekesiz, daha sonra şunları kaydetti:
"Bir çok konuda olduğu gibi sevgi ve kardeşlik konusunda dünyaya örnek gösterilen Hatay'da yaşayan bireyler olarak asırlardır çok şükür bunu her zaman her yerde gururla söylüyoruz. Hiç kimsenin tavsiyesine ve hiç kimsenin fikrine bu konudaki önerisine ihtiyaç duymadan yaşayabildiğimiz kardeşlik ve sevgi iklimini canlı tutmaya ve gelecek kuşaklara gençlere daha güçlü bir biçimde bırakmaya mecburuz. Zira hoşgörü ve sevgi konusunda söyleyecek pek çok sözü olan bir iliz. Hatay ili olarak bildiğiniz gibi gençlerin yaşlarının verdiği heyecanla duyduğu dedikodu ve yanlış yönlendirme neticesinde dinlemeden hatta dinleme ihtiyacı hissetmeden doğruyu öğrenmeden bir takım fevri düşünce ve davranışlar içerisine girmeleri mümkün olabilmektedir. Onların duygularını istismar etmek isteyen kişi ve kişilere karşı uyanık olmalarını sağlamamız gerekiyor."

Toplantıya MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Güder, Hatay İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Başoğlu, İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç, İlçe Emniyet Müdürü Duygu Uzundurukan, İlçe Garnizon Komutanı Binbaşı Bülent Gülbaz, il müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının başkanları, köy ve mahalle muhtarları ve esnaf katıldı.

Kaynak: İHA