Manisa’da Tarihi Darphane Restore Ediliyor

Manisa Belediyesi Ulucami bölgesinde bulunan ve Darphane olarak bilinen eski yapıtta kazı ve restorasyon çalışmaları başlattı.

Manisa’da Tarihi Darphane Restore Ediliyor
Manisa Belediye Başkan Yardımcısı Mimar Azmi Açıkdil Ulucami bölgesinde bulunan ve Darphane olarak bilinen tarihi yapıda devam eden kazı ve restorasyon çalışmalarını inceledi. Çalışmalar hakkında bilgi alan Açıkdil, “Burası Ulucami yakınında Manisalılar tarafından darphane olarak bilinen bir yer. Burası yıllar önce restore edildi ancak restoresi özgün haliyle yapılmamış ve kesme taşlar kullanılmıştı. Bu da Selçuklu eserlerinden birisidir. Selçuklu eserlerinde kesme taş kullanılmaz. Burası darphane olarak biliniyor ancak Anıtlar Kurulu’na projelerini hazırlayıp gittiğimizde bu eserin mescit olabileceği ya da Topkale’de kale kapılarının kapandığında dışarıda kalanların bir konaklama yeri olabileceği konusu da tahmin ediliyor” dedi.

“MANİSA BELEDİYESİ TARİHİNDE İLK KEZ KAZI YAPILIYOR”
Belediye Başkan Yardımcısı Açıkdil, Manisa Belediyesi tarihinde ilk kez eski eserde kazı yapıldığını belirterek, “Belki de Türkiye genelinde de eski eserde kazı yapan ilk belediye Manisa olabilir. Şu anda burada iki kemer gözüküyor. Ancak kazı çalışmalarında üçüncü kemerde çıkarıldı. İnşallah burayı uygun şekilde restore ettikten sonra kentimize yeni bir tarihi mekânı daha kazandıracağız” diye konuştu.

Kaynak: İHA