Bebeğinizin Sağlığını Riske Atmayın Uyarısı

Yenidoğan yoğun bakım servislerinin önemli olduğu belirtildi.

Bebeğinizin Sağlığını Riske Atmayın Uyarısı
Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Yenidoğan Uzmanı Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, Türkiye’de yılda yaklaşık 1.5 milyon doğum gerçekleştiğini ve bu doğumların yüzde 10’luk kısmını prematüre(erken doğan) bebeklerin oluşturduğunu söyledi.

Yenidoğan Uzmanı Dr. Nemlioğlu, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin, 34’üncü gebelik haftasından önce doğan prematüre ve bu haftadan büyük doğan hasta bebeklerin bakım ve tedavilerinin gerçekleştirildiği servisler olduğunu anlattı. Dr. Nemlioğlu, günümüzde hızla gelişen yardımcı üreme teknikleri ile özellikle çoğul gebeliklerde artışın erken doğumların artmasına ve dolayısıyla yenidoğan yoğun bakım servislerine olan ihtiyaca neden olduğunu bildirdi.

PREMATÜRE BEBEKLERE HIZLI MÜDAHALE ÖNEMLİ
Dr. Nemlioğlu, doğumların, yenidoğan yoğun bakım ünitesi ile 24 saat boyunca çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı bulunan hastanelerde yapılmasının önemli olduğunu söyledi.

Dr. Nemlioğlu, böyle bir ünitenin olmadığı durumlarda doğumdan hemen sonra sağlıksız veya prematüre bebeklerin yoğun bakım ünitesi olan kurumlara sevk edildiğini belirterek şöyle konuştu: "Bu sevk süresinin uzaması zaten hasta olan bebeğe daha fazla stres yüklemektedir. Prematüre bebeklerin önemli sorunlarından biri de kafa içi kanamalara yatkın olmalarıdır. Bebeğin doğduğu hastaneden uzun mesafelerdeki hastaneye yapılan sevk, bu riskin artmasına neden olmaktadır. Çünkü bebek sevkinde en iyi yol, anne karnında olanıdır.”

TEDAVİYE ERKEN BAŞLANMALI
Prematüre bebeklerde karşılaşılan en önemli sorunun akciğer problemi olduğunu bildiren Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü bebekler akciğer gelişimlerini 34’üncü haftada tamamlar bu haftadan önce doğan bebeklerin akciğerlerinde solunum güçlüğü olabilir. Yenidoğan yoğun bakım ünitesi olan hastanelerde bu sorunun tedavisine doğumdan hemen sonra başlanabildiği için herhangi bir süre kaybı yaşanmaz ve beyinlerinin oksijensiz kalma riski azalır. Tedaviye erken başlamak hastalığın ağırlığını azaltıp tedaviye daha hızlı yanıt almayı sağlar ve sevk sırasında karşılaşılabilecek olumsuzluklardan bebeği korumuş olur.”

BEBEK ANNEDEN AYRILMAMALI
Bebeğin, annenin yatmakta olduğu hastaneden başka bir hastaneye gönderilmesinin anne ile bebek arasındaki ilişkiyi kestiğini belirten Dr.Nemlioğlu, “Bu da bazen, beslenmeye başlayacak bebek için anne sütü temin edilememesine neden olur ve prematüre bebek kendisi için en önemli besini alma şansını kaybeder” dedi.

Kaynak: İHA