Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Açıklama Yaptı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, marka için yapılan harcamayı bir yatırım olarak kabul ettiklerini belirterek, "Nasıl makine almak, fabrika yapmak bir yatırımsa marka için harcanan da bir yatırımdır diyoruz ve bu felsefeye uygun bir kredi mekanizmasını da Eximbank içinde gerçekleştirmiş oluyoruz" dedi.

Babacan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'la birlikte Eximbank uygulamaları konusunda Başbakanlıkta basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'nin istikrarı önceleyen politikaları sonucunda genel ekonomik verilerde özellikle son aylarda rekorlar kırıldığını ifade eden Babacan, geçtiğimiz yılın son 44 yılın en düşük enflasyon oranıyla kapatıldığını, Hazinenin borçlanma faizlerinin tarihin en düşük seviyelerini gördüğünü ve Türkiye'nin risk primlerinin tarihi düşük seviyelerde olduğunu bildirdi.

Özellikle geçen yıl ihracatta sağlanan yüksek oranlı artış ve iç talebe ilişkin uygulanan dengeleme politikası ile cari açığın bir yıl içinde 4 puan gibi ciddi bir düşüş gösterdiğine dikkati çeken Babacan, "Tüm bunların bir bakıma doğal bir sonucu olarak ihracatçılarımızın en önemli maliyet unsurlarından biri olan finasman maliyetini, yani ihracat kredilerindeki faizlerin de yeniden bir gözden geçirilmesi kararını verdik. Yeni bazı uygulamalar ve yeni faiz oranlarını belirledik" diye konuştu.

Eximbankın faaliyetlerine ilişkin de bilgi veren Babacan, bankanın en önemli faaliyetinin sigorta garanti işlemleri ve nakit kredi desteği olduğunu vurguladı.

Ali Babacan, bankanın sigorta hacmine bakılacak olursa, 2010 yılında 5 milyar dolarlık bir hacim varken, geçen yıl bunun 6,9 milyar dolara çıktığını, 2013 hedefinin ise 11 milyar dolar olduğunu ifade etti.

Babacan, şunları kaydetti:

"Nakdi kredilere bakıldığında, burada da ciddi bir artış olduğu görülüyor. 2010'da 3,9 milyar dolar, 2012'de 15,1 milyar dolara çıkmış, bu seneki hedef ise 19 milyar dolar. Toplama baktığınız zaman, bu garanti ile nakit kredinin toplamına baktığınız zaman ve bu toplam ihracat desteği, ihracatımızın yüzde kaçı diye baktığınız zaman 2010'da toplam ihracatımızın yüzde 7,8'i Eximbankın desteklediği ihracatmış, 2012'de yüzde 14,4'e çıkmış, 2013'te de yüzde 19'a çıkmış durumda.

Bir başka önemli gösterge, bunu Türkiye İhracatçılar Meclisi yapıyor, Memnuniyet Araştırması yapıyor TİM. diyor. 2010'da 4 üzerinden 3,5 alıyormuş, 2012'de bu 3,8'e çıkmış. Bu da hem işlem hacminin arttığını hem de memnuniyetin arttığını bize gösteriyor. Bu güzel performans için Eximbank yönetimine ve tüm çalışanlarına teşekkür ediyorum."

-"Vadeleri biraz daha açacağız"-

Babacan, Eximbankın verdiği nakit kredilere ilişkin de bilgi verdi.

Merkez Bankası kaynaklı sevk öncesi reeskont kredisinin, şu anda Eximbankın tüm kullandırdığı kredilerin yüzde 73'üne ulaştığını aktaran Babacan, şöyle devam etti:

"Merkez Bankası Eximbanka likidite imkanı sunuyor, Eximbank da bunu ihracatçılarımıza kullandırıyor. Rakam 2010 yılında 1 milyar dolar, geçen yıl 10 milyar doları geçti. Bu hem ihracatçılarımız için makul maliyette bir kaynak hem de Merkez Bankasının rezervlerini artırması için bir model. Merkez Bankası bunu 120 günlük kullandırıyor çünkü kanun gereği Merkez Bankası 120 günü geçemiyor ama Eximbank, kendisi bunu ilave imkanlarıyla 180 güne kadar çıkarıyor. Bunun da kısa olduğuna dair ihracatçılarımızdan talep var. Biz bunun çalışmasını yapıyoruz. O reeskont kredisiyle ilgili kanun maddesindeki 120 günü değiştirerek, bunun biraz daha önünü açacağız, orada vadeleri biraz daha açmış olacağız. Henüz karar vermedik ama Merkez Bankası ile şu an bu konuda yoğun bir şekilde çalışıyoruz."

-"Firma limitleri 50 milyon dolara kadar çıktı"-

Eximbankın ayrıca orta ve uzun vadeli işletme sermayesi ve yatırım kredisi de sağladığını anlatan Babacan, burada da firma limitinin en son rakamlara göre 50 milyon dolara kadar çıktığını bildirdi.

Ali Babacan, Bankanın marka kredisi programına da değinerek, "Marka kredisi programını yaygınlaştırmak istiyoruz. Biz artık marka için yapılan harcamayı bir yatırım olarak kabul ediyoruz. Nasıl makine almak, fabrika yapmak bir yatırımsa marka için harcanan da bir yatırımdır diyoruz ve bu felsefeye uygun bir kredi mekanizmasını da Eximbank içinde gerçekleştirmiş oluyoruz" diye konuştu.

Merkez Bankası kaynaklı sevk sonrası reeskont kredilerin de bulunduğunu ve bunun daha yeni bir uygulama olduğunu belirten Babacan, burada banka teminat mektubunun gerekmediğini, böylece ilave bir teminat maliyetinin de doğmadığını vurguladı.

Bunun da önemli bir uygulama olduğuna işaret eden Babacan, ihracatçıların bu uygulamadan daha çok yararlanmasını arzu ettiklerini söyledi.

-"Mısır'a 1 milyar 250 milyon dolarlık bir hat açıyoruz"-

Babacan, ülke kredi garanti programlarına ilişkin de bilgi verdi.

OECD ülkelerinde yaygın olarak kullanılmaya başlanan bu programın, artık Türkiye'den mal ve hizmet alanlara da sunulmaya başlandığını bildiren Babacan, buradaki en büyük anlaşmanın Mısır'la yapıldığını ifade etti.

Mısır'la 1 milyar dolarlık bir anlaşma yapıldığını ve bunu geçtiğimiz hafta 250 milyon dolar daha artırmaya karar verdiklerini kaydeden Babacan, "Özellikle savunma sanayine yönelik ihracatımızı desteklemek için artı 250 daha ekliyoruz, Mısır'a 1 milyar 250 milyon dolarlık bir hat açmış oluyoruz" dedi.

Gana'da 290 milyon dolarlık iki adet proje kredisinin şu anda onaylanmış durumda olduğunu belirten Babacan, şöyle konuştu:

"Hedef pazarlardaki ticari bankalara 335 milyon dolar tutarındaki kredi limiti açılmış durumda. Artık Eximbank, hedef pazardaki bankalara da kredi açıyor, line açıyor, bu da yeni bir uygulama. Onun haricinde 34 ülkede şu ana kadar 12,6 milyar dolar tutarındaki proje için niyet mektubu düzenlendi.

"

Babacan, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Eximbank arasında da bir işbirliği anlaşmasının sağlandığını belirterek, Eximbankın, savunma sanayi ürünlerinin ihracatını kolaylaştırmak için daha aktif olacağını belirtti.

Muhabir: Recep Demir

Yayıncı: Zülal Eser
Kaynak: AA