Konya'da Tarımın Sorunları Konuşuldu

Konya'nın tarım alanındaki problemleri ve çözüm önerilerinin değerlendirildiği Tarım Platformu Toplantısı gerçekleştirildi.

Konya'da Tarımın Sorunları Konuşuldu
Konya Ticaret Borsası'nda İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi başkanlığında yapılan toplantıda, besicilerin yaşadığı kesimhane ile ilgili sıkıntılar, onaylı süt çiftliği kurulması ve Konya'nın tohumculuk alanında Amerika'daki silikon vadisi gibi Konya'nın da tohumculukta alacağı yol ile hazine arazileri, hayvancılık, tarım, su yönetimi, tohum, tapu kayıtları gibi önemli sorunlar, kurum müdürleri ve konunun uzmanlarıyla birlikte masaya yatırıldı. İl Özel İdaresi, Konya Ticaret Borsası, Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya Şeker Fabrikası, DSİ, Tapu Kadastro, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ziraat Mühendisleri Odası, Bahri Dağdaş Uluslararası Araştırma Merkezi, Meram Ziraat Odası, Sulama Kooperatifleri Birliği, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve konuyla ilgili uzmanlar, Konya tarımının gelişmesi noktasında yapılması gereken çalışmaları katılımcılarla paylaştı.

Toplantıda konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, "Bu ay ki toplantımızda Konya'nın tarım, hayvancılık ve tohum ile ilgili önemli konularını masaya yatırdık. Öncelikle kesimhane sıkıntısının giderilmesi için kurban kesim yerlerinin ruhsatlandırılması konusunda çalışma yapıldı. Ereğli yolu üzerindeki bin 500 kapasiteli alanın kesimhane olarak kullanılması yönünde çalışmalar yapıldı. Özellikle tohumculuk konusunda Konya'nın silikon vadisi olması yönünde faaliyetlerimiz var. Tohumculuğun yaygınlaşması için ilk olarak 5553 sayılı tohumculuk kanunun değişmesi gerekiyor. Kanunda yeni düzenlemeler yapıldığı zaman bitkisel üretimde verim ve kaliteyi yükselecek, tohumluklara kalite güvencesi sağlanacak. Tohumluk üretim ve ticareti ile ilgili düzenlemeler tohumculuk sektörünün yeniden yapılanmasını ve geliştirilmesini sağlayacak. Konya tohumculuk alanında Bahri Dağdaş Uluslararası Araştırma Merkeziyle birlikte önemli bir konumda. Bunu iyi değerlendirmemiz gerekir. Ayrıca tohumculukta alt birlik payı olarak ciro üzerinden kesilen binde üç oranında cirodan değil kar üzerinden kesilmesi gerekir. Bu tür yanlışlıklar ve eksikliklerin bir an önce giderilmesi için çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Konya'da onaylı süt çiftliklerinin kurulması için çalışmaların yapıldığını belirten Başkan Selvi, "Ülkemizde yaygın olarak görülen sığır tüberkülozu ile sığır, koyun, keçi brusellozu hastalıkları ile etkin mücadele edilmesi gerekiyor. Bu kapsamında sürdürülebilir hayvancılığın sağlanması ve hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalıklardan korunmak gerekiyor. Halk sağlığın korunması ve Avrupa'ya süt ihracatının sağlanması için bakanlık tarafından onaylı çiftlik sertifikaları çalışması başlatıldı. Konya ilimizde de bu sertifikanın alınması için kurumlarımız çalışmalarını sürdürüyor" şeklinde konuştu.

Başkan Selvi, toplantıda talep edilen ve belirtilen hususların tarım işlerini takip eden AK Parti Konya milletvekili İlhan Yerlikaya'ya iletildiğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA