Kılıçdaroğlu Açıklaması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Umuyorum bizim siyasiler, iktidarda olanlar, Kıbrıs'taki birlikteliği görürler ve bir parça da olsa ders alırlar. Dünyanın her tarafında 1 Mayıs Emek Bayramı olarak kutlanıyor" dedi.

Kılıçdaroğlu, KKTC'deki temasları çerçevesinde Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile makamında bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, ülkedeki 1 Mayıs kutlamalarını örnek göstererek, Kıbrıs'taki demokrasiye hayran olduğunu söyledi.

Kıbrıs'taki 1 Mayıs kutlamalarına CHP milletvekillerinin de katıldığını ifade eden Kılıçdaroğlu, Türkiye'deki 1 Mayıs kutlamalarında yaralıların bulunduğuna işaret ederek, "İstanbul'da daha güzel bir bayramın olmasını isterdik. Geçen yıl kutlanan bayram, toplumda gerginlik olmadığı zaman, bayramın nasıl rahat geçtiğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Devletin, yurttaşın güvenliğini sağlaması ve anayasal haklarını kullanması konusunda ona yardımcı olması ve destek vermesi gerektiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, "Umuyorum bizim siyasiler, iktidarda olanlar, Kıbrıs'taki birlikteliği görürler ve bir parça da olsa ders alırlar. Dünyanın her tarafında 1 Mayıs Emek Bayramı olarak kutlanıyor. Görkemli törenler yapılıyor. Yaşlısı, genci bir arada bayramı kutluyorlar, baharın gelişini kutluyorlar. Emeğin, alın terinin bayramını kutluyorlar" dedi.

-Dünkü olaylar sağduyulu yurttaşların kabul edemeyeceği olaylardır"-

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İstanbul'da yaşananların sağduyulu yurttaşların kabul edemeyeceği olaylar olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bir bayramı İstanbul'da cehenneme dönüştürmek ancak bir iktidarın gücüyle olur. AKP bunu yapmıştır. Yaralı insanlarımız var, kamu görevlilerimiz var. Şiddet uygulanmıştır, orantısız güç uygulanmıştır. Biber gazı, cop. Bunlar bizim kabul edeceğimiz şeyler değil. Demokrasi diyorsanız, insanların özgürce düşüncelerini açıklamaları gerekir. Hele hele ileri demokrasi diyorsanız, aykırı düşüncelere saygı göstermeniz gerekir. Sayın Başbakan 'efendim Taksim'e gidenler AKP'ye karşıdır. O nedenle biz izin vermiyoruz' diyor. Ne zamandan beri AKP'ye karşı olmak Türkiye Cumhuriyeti'nde bir suç oldu- Hangi ceza yasasında böyle suç var- Yapılan uygulama Türkiye'nin imajını Avrupa'da zedelemiştir, uygar dünyada zedelemiştir."

Siyasal iktidarların temel görevinin anayasal güvence altında insanların özgürce bayramlarını kutlamasını sağlamak olduğuna dikkati çeken Kılıçdaroğlu, "Anayasa'da gayet açık, gösteri için hiç kimseden izin alınmaz. AKP anayasanın hükmünü uygulamıyor" dedi.

"Bu insanlar Taksim'e gitseydi bir şenlik havası içinde, bu bayramları kutlasalardı ne olurdu-" diyen Kılıçdaroğlu, söyle devam etti:

"Yani illa kan mı akması lazım- Gerginlikten beslenen bir siyasal iktidar olmaz. Hukuku uygulamayan bir siyasal iktidarın ülkeye demokrasi getirmesi gibi bir düşüncesi zaten olmaz. Bir diktatörlük rejiminde yaşıyormuşuz gibi, İstanbul'da bayramda sıkı yönetim uyguluyorsunuz. Otobüsleri, metrobüsleri, metroyu, vapurları yasaklıyorsunuz. Köprüleri açıyorsunuz. Köprüleri ne zaman açıyorsunuz- Sıkıyönetim dönemlerinde. Sıkıyönetim dönemlerine benzer bir uygulama var. İstanbul'da AKP hükümeti sıkıyönetim uyguladı. 21. yüzyılın Türkiyesine yakışan bir tablo değil bu. Gerçekten çok üzgünüm."

-Müzakere süreci biraz ağır gidiyor-

Kıbrıs konusuna da değinen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, müzakere sürecinin biraz ağır gittiğini düşündüklerini belirterek, Türkiye hükümetinin bu konuda biraz daha atak olması ve çaba harcaması gerektiğini savundu.

Kılıçdaroğlu, Güney Kıbrıs'ın da ekonomik bunalımdan dolayı görüşmeleri öteleme gibi bir arayış içine girmesini doğru bulmadıklarını ifade ederek, müzakerelerin ekonomik krizlerden bağımsız olarak ele alınması ve sürecin sağlıklı bir müzakereyle sonuçlandırılmasını arzu ettiklerini dile getirdi.

-Eroğlu: "Müzakereler bir an önce başlamalı--

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da CHP Genel Başkanı ve ekibini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Kıbrıs müzakerelerinin bir an önce başlaması yönünde bir tavır sergilediklerini ifade etti.

Güney Kıbrıs'taki krizin, yıllarca sürebilecek bir kriz olduğuna işaret eden Eroğlu, Türk tarafının müzakerelerin başlamasına yönelik düşüncelerini Rum lidere gerek telefonla, gerekse BM aracılığıyla ilettiğini vurguladı.

"Gördüğüm kadarıyla Güney Kıbrıs-ta müzakerelerin başlamasını erteleme düşüncesi ve görüşünün hakim olduğuna" dikkati çeken Eroğlu, müzakerelerin ekim ayında başlayıp başlamayacağını söylemenin şu an için kolay olmadığını söyledi.

-"Bir tarafın arzusuyla mümkün değil--

Türk tarafı olarak müzakerelerin başlaması yönündeki düşüncelerini kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceklerini kaydeden Eroğlu, "müzakerelerde bir hedef belirlenmiştir. Sadece bir tarafın arzusuyla Kıbrıs'ta bir anlaşmaya varmak mümkün değildir. Nitekim, daha önceki müzakereler sonucu ortaya çıkan, BM'nin hazırladığı anlaşmaları reddeden Rumlardır. Yeni başkanın retçi bir başkan olup olmadığını anlamak ancak müzakere masasında mümkündür. O bakımdan müzakerelerin bir an önce başlamasını düşünüyoruz" diye konuştu.

Muhabir: Murat Demirci

Yayıncı: Yusuf Kaya
Kaynak: AA